Stigetrinn på veien til UKA i Ås 2020
Journalist: Tord Kristian F. Andersen
I år er det jubileumsUKE, og selv i det som er en unik og tidvis usikker tid kan det være godt å vite at UKA i Ås alltid har vært tilpasningsdyktig, og endret seg med tidene og situasjonene. Med dette vil jeg bringe opp noen punkter som har formet, og fortsetter å forme, UKA den dag i dag. Dette er de historiske stigetrinnene på vei til der vi står, og hvorfor vi er her nå.
Første UKE, 1924
Den første UKA i Ås er egentlig en anakronisme, for selv om vi i dag gjerne regner 1924 som første UKE, begynte ikke vår kjære festival å kalle seg selv det før i 1934. Tradisjonen starter likevel her, med gode revyrøtter fra slutten av 1800-tallet. Når UKA i Ås begynte, var den arrangert da som nå, til inntekt for driften av Studentsamfunnet.
Første kvinne i en Ås-revy? 1934
Det tok lang tid før kvinner ble representert i revyen, UKA, og Landbrukshøgskolen generelt. Under revyen i 1934 startet en trend som begynte med tåspissdanserinnen Bibi, og utviklet seg senere til første kvinnelige UKEstyremedlem i 1972, og 40% av studentmassen i 1980.
Første Hestehov, 1938
For dere som ikke er kjent med konseptet er Hans Hovenhet Hestehoven en orden innen Studentsamfunnet i Ås. Selve ordenen ble riktignok stiftet tidligere, men det var da første promosjonen fant sted. Siden 1954 har denne ordenspromosjonen vært en del av UKA i Ås.
Første UKEmedaljer, 1958
UKA i Ås har alltid vært stolt av sitt frivillige arbeid. I 1958 begynte UKA å konkretisere denne takknemligheten i form av UKEmedaljene. Alle funksjonærer og sjefer får denne som takk for sin innsats. Takknemligheten var spesielt viktig tidlig i løpet, da alle studentene til NLH ble kalt inn til å gjøre innsats for kommende UKE.
Første bruk av Aud.Max., 1970
Høgskolen hadde vokst jevnt og trutt fram til 1970, og endelig var et nytt bygg tilgjengelig: Auditorium Maximum. Fram til dette tidspunktet hadde Samfunnsbygningen, som ble ferdig finansiert etter UKA i Ås i 1933, blitt brukt. Før det igjen ble høgskolens bygg lånt. Med en ny stor sal tilgjengelig, ble det helt nye muligheter og potensiale for ekspansjon for kommende UKER, noe som hjalp da antall studenter fortsatte å øke.
Første eksterne konserter, 1974
En annen vending som har hatt spesielt mye å si for arrangementene som føres i dag, var begynnelsen på å ta inn flere eksterne band til konserter i 1974. I 1980 ble denne endringen enda mer bevisst, og selv om revyen fortsatt kan oppleves som kjernen til UKENE, så har det siden blitt lagt mer fokus på andre arrangementer i tillegg.
Første kongebesøk, 1978
Etter et åpent brev til kongen ble publisert i flere store aviser, kom kong Olav V på Urpremieren i 1978. Dette var ikke første gang det hadde vært celebre gjester på besøk, som ministre og andre kongelige, men det viser likevel hvordan arrangementet på mange måter ble stadig mer legitimt og merket i landsdekkende media.
Første miniUKE, 2006
miniUKA er et forholdsvist nytt konsept i UKA i Ås' lange historie. Formålet er på mange måter en generalprøve for den egentlige UKA på høsten. Det ble holdt en MICROrevy i mai 2000, og MidtUKA ble organisert i 2002 og 2004. MidtUKA var primært en dugnad for å sette huset i stand til UKA på høsten, men det ble også her midtUKErevy og fest.
miniUKA får sin moderne form i 2006, i navn og opplegg. Det er fortsatt ankret i oppussing av Samfunnet, men de som deltar får status som miniUKEfunksjonærer. Større artister dukker opp, og revyen er som vanlig med. miniUKA har siden blitt arrangert på denne måten, som UKA i mindre format.
Vårens miniUKE var første til å bli avlyst, noe som speiler Ernas uttalelse om de sterkeste tiltakene i fredstid. Sist UKA i Ås ble påvirket i slik grad var jo nettopp i krigstid, men det skal sies at festivalen kom desto sterkere tilbake i etterkant.
Dette er langt fra alle stigetrinnene som er tråkket opp på vei mot 2020, og de er langt fra de siste som vil bli møtt i framtiden. Det forteller likevel en historie om hvordan og hvorfor vi har havnet der vi er i dag, fra studentmarked til "Norges lengste kulturarrangement".