UKEhjelpa: Morro med mening
Journalist: Nora Helgeland
Hvert UKEår samler UKEhjelpa inn penger til et veldedig prosjekt. Også i år, korona eller ikke korona, skal UKEhjelpa gjennom ulike arrangementer og tiltak sørge for at UKA blir mer enn bare fest. Innsatsen deres gir oss som studenter en mulighet til å “gi tilbake”, og i år går pengene til Strømmestiftelsens prosjekt “Grønne jobber i Mali”.
Hovedstaden i Mali, Bamako står akkurat nå overfor et enormt søppelproblem og høy arbeidsledighet blant unge. Dette er problem i et land hvor halvparten av befolkningen er under 15 år, ettersom det fører til både økt migrasjon og kriminalitet. Afrikas tredje lengste elv Niger, som tidligere var en kilde til liv og en naturskjønn del av hovedstaden Bamako, er nå blitt en flytende masse av søppel. Men hva kan vi som sitter på andre siden av jorda gjøre med dette? UKEhjelpa har tatt saken i egne hender.
Da KS for UKEhjelpa, Mari Gjeitnes, skulle velge årets prosjekt, følte hun seg nesten litt slem. Hun satt nemlig med en haug av flotte prosjekter foran seg, og hun skulle kun velge ett av dem. Heldigvis var det et prosjekt som skilte seg ut i mengden, og det var Strømmestiftelsens prosjekt “Grønne jobber i Mali”. Det som gjør prosjektet unikt ifølge Mari er at det dekker så utrolig mange områder samtidig; miljø, utdanning og innovasjon, for å nevne noe.
Målet med “Grønne jobber i Mali” er å skape nye arbeidsplasser og økt inntekt for lokalbefolkningen. Plast skal samles inn, sorteres og gjenvinnes i tett samarbeid med både eksisterende organisasjoner og myndigheter. Ungdommer skal få yrkesopplæring innenfor gjenvinning av plast og hvordan å starte et kooperativ, samtidig som de får utstyr og oppstartskapital. Kvinner blir satt sammen i grupper som får utstyr og opplæring i plastinnsamling. Gruppene selger plasten til kooperativene som bruker plasten til å lage skolepulter.
Prosjektet skal med andre ord sørge for at plasten som flyter ut i et stadig mer forurenset verdenshav, i stedet brukes til pulter barn og unge ved strømmestiftelsens Speed Schools kan sitte på. Dermed kan du ved å være litt bevisst på valgene du tar under UKA, (kanskje litt klisje å si), være med på å gjøre verden til et litt bedre sted!
Bli kvitt pandemi-æraens framtidsfrykt starter-pack:
- Bli funkis!
- Spar på panten, for hver søndag kommer UKEhjelpa og samler det inn!
- Hold øyne og øre åpne for informasjon om UKEhjelpa-arrangementer og lukket for covid-19!
- Dra på UKEhjelpa arrangementer!
Å være KS for UKEhjelpa er mye jobb, men Mari Gjeitnes motiveres av at hun får muligheten til å bidra til noe større. Hun understreker også at det er ekstremt sosialt, og hun anbefaler alle å engasjere seg i UKA. Hun ble selv “bitt av basillen” da hun var scenearbeider under UKErevyen 2018, og hun bestemte seg for at hun ville engasjere seg enda mer. For UKEhjelpa har hun måttet tenke kreativt og dristig for å fange nye inntektsmuligheter. “Man tenker på penger hele tiden!”, ler hun med et lurt smil. Slike innfall er ikke unikt for UKEhjelpa, og stort sett bare gøy og utfordrende. Så hvis du er interessert i å bidra litt ekstra og få nye erfaringer, bli funksjonær for UKA i Ås denne høsten!