UKA i Ås på 2000-tallet:

UKEboka, MICROrevy og miniUKA

UKA i Ås 2000 er i seg selv verdt å merke seg som en jubileumsUKE, da dette var den 40. gangen festivalen braket løs! Takket være Ukesjefen 2000, Sigmund Bjørgo, og resten av UKEstyret, ble UKEboka om alle studentUKEne fra 1924-2000 utgitt. Dette året skulle også vise seg å få ringvirkninger helt frem til dette årets UKA 2024, i form av oppstart av nye tradisjoner som har preget og tilført festivalen nye arrangementer og festligheter. 

For deg som alt har lest om UKA i Ås sitt opphav som festival, husker du nok at det var UKErevyen som var starten på hele dette eventyret. I forbindelse med dette ble det under UKA 2000 startet opp med MICROrevyen «Pøbelhav revy», som fokuserte på å være en revy i miniatyr, fremvist for komitésjefene, for at revygruppa skulle få testet seg og varmet opp før UKErevyen 2000 «Midt i Maneten». Konseptet med UKErevy i miniatyr ble videreført i 2002, da UKA igjen vendte over jordet til Ås. Samtidig ble UKA i ÅS 2000’s MICROrevy transformert til det bredere konseptet Midt-UKA, midtveis til UKA i Ås. Denne skulle også favne om festivalens dugnadsånd i form av mini-oppussing og vasking av Samfunnet før UKA i Ås gjennomført med «dUKAnadstyre». 

UKA i Ås 2002 stilte med revyen «Må ikke tildekkes», og hadde også mange musikalske innslag å by på, blant annet Ole Paus, Gatas Parlament og Gåte som kanskje har blitt noe mer kjent for flere etter de representerte Norge i Eurovision Song Contest 2024. Midt-UKA holdt stand også i UKA i Ås 2004, med oppussing og klargjøring før festivalen og revyen «Stilig før stormen». I perioden 2000-2004, forble midt-UKA relativt lukket for studenter utenfor UKEsirkuset. Dette endret seg derimot i 2006, da UKEbarnet ble omdøpt til dagens velkjente miniUKA. Navnebyttet var intensjonelt, da UKEstyrets ønske var at miniUKA skulle bli en større testkjøring av de ulike leddene i UKA, med både konsert og miniUKErevy, for å skape større oppmerksomhet og engasjement rundt festivalen i form av verving av funksjonærer, men først og fremst for å gi en smakebit på det UKA har å by på av både revy, konserter og som festivalkonsept. 

UKA i Ås 2008 tok over miniUKA-stafettpinnen, og videreførte konseptet fra UKA i Ås 2006, med vårrengjøring, konserter og miniUKErevy til slagordet «Alt er mulig». UKA i Ås 2008 gikk av stabelen med UKErevyen « Why so SeriÅs?», og vartet blant annet opp med bandet Valkyrien Allstars. Denne perioden av UKA i Ås sin historie fremstår som en utvikling av UKA i Ås i miniatyr, hvor miniUKA opprinnelig sentrerte seg rundt revyforestilling, som frem til i dag har utviklet seg til å inneholde så mye mer. Dermed kan en si at både UKA i Ås og miniUKA har sitt utspring fra revytradisjonen på Ås.