UKA i Ås på 1980-tallet:

Friske og frekke studenter med politisk engasjement

På UKEåpningen av UKA i Ås 1980 fikk Thorvald sin Tora. Det var på høy tid da 40 prosent av førsteårsstudentene ved NLH var jenter. UKErevyens navn, “Vis-a-vis", tematiserte massemedienes portrettering av verden. Den ble provisorisk vist i Aud. Max., da huset som sådan var under ombygging. Lensmannen i Ås uttrykte at han ønsket hele UKA i Ås til Bloksberg fordi festivaldeltakernes bråk og alkoholkonsum ofte ble en byrde for politiet. Interne politiske uenigheter om struktureringen av festivalen, skapte også dårlige forutsetninger i forkant av festivalen. Likevel, ble disse aspektene også kilde til nye, romlige løsninger og strukturelle forbedringer. Tiltak mot fyll, slik som fokus på et godt tilbud av mat og alkoholfri drikke, samt høyere alkoholpriser, ble gjort. 

“UKAåttito må ikke gå i do!” var UKErevysjefen Torun E. Bråthen sitt motto. UKA i Ås 1982 gjorde ikke det! Bråthen var den første kvinnelige revysjefen, og leder for den fantasifulle revyen “FantÅsi”. Politikk i u-land var på dagsorden generelt. For eksempel ble 2 kroner av hver revybillett gitt til bygging av en skole i Zimbabwe. Lys-burene med lys styrt av personer plassert oppunder taket i Aud. Max. ble etablert. Studentradioen Agradio ble til, og den hadde sendetid nattestid kl. 00:00-02:00. Åpningen av UKA i Ås inkluderte 5000m-ølstafett på Storebrand. Mon tro hvordan det var i forhold til vår tids 3000m-øl?  

UKA i Ås 1984 vektla tradisjoner, samtidig som den skulle være både frisk og frekk. Blant annet var det den lengste UKA i Ås, på hele 5 uker, Vømmøl Spelemannslag underholdt, og festivalen fylte 50 år. “FREKK-VE-SENS" var navnet på revyen, som i essensen også var frekk i kanten. Tendensene var kanskje resultat av at den foregående UKA i Ås hadde tatt flere forfriskende valg angående struktur og kultur. Det ble sagt at UKA i Ås 1982 var Norges største skippertak. Dette er nok overførbart til festivalen alle andre år. Det stemmer bra også for UKA i Ås 2024, her undertegnede sitter med henda på tastaturet én uke før festivalstart.

Blokksystemet UKA i Ås fortsatt organiseres etter ble etablert til UKA i Ås 1986 for å effektivisere organisasjonsarbeidet. Nytt var også avtale med en hovedsponsor for UKA i Ås, dette året UNI Forsikring. Kritikk om risiko for at UKA i Ås med dette skulle bli styrt av markedskreftene ble forsvart med at nytenkning skulle skje innenfor gitte rammer og med tradisjoner i behold. Navnet “UNI Forsikring” ble eksponert ved siden av UKErevyens navn, “Dyr i drift”. Et forsikringsselskap som er “Dyr i drift” virker ikke særlig attraktivt. Dette var uheldig for forsikringsselskapets markedsføringsstrategi, men i retrospektiv er det ganske komisk! Revysangen fra UKA 1986, “Dyr i drift”, synges enda av Sangkoret Lærken.

UKA i Ås 1988 ble omtalt som en grenseløs kulturUKE, fullbyrdet med blant annet jazzmesse i arbeidskirken og temamøte om innvandringspolitikken i Ås kommune. UKA i Ås overlevde et attentatforsøk da verdensrekorden i vedstabling ble satt på hele 10m. Stabelen ble kjørt ned av en traktor. Traktoren ble ødelagt, og hensikten vites bare av traktorføreren selv. UKA i Ås 1988 viste en rocka og allmenn UKErevy med tre Hankatter i manesjen. Den ble rundet av med tittelkuttet “Ååzonn’ja?!”, som også var navnet på showet.