UKA i Ås på 1970-tallet:

Kongelig besøk og innvielse av Aud.Max.

Når UKA i Ås trådde inn i diskoens, hippienes, naturvernoppvåkningens og det psykedeliskes tiår, var det med stor fornyelse. UKA i Ås 1970 skulle for første gang fylle den nye scenen og resten av det nylig ferdigstilte Auditorium Maximum, til glede for det økende studentantallet og for at festivalens arrangementer kunne være samlet på et større Samfunn. Dette førte med seg større lyd og lystekniske muligheter, og utfordringer for UKErevy-skuespillerne med å fylle den store scenen, med revyen “EXÅS” som fikk mye omtale som den eneste store studentrevyen på Østlandet. Revyen satte fokus på en verden i stadig endring, med tilbakeblikk på krigen for 25 år siden, den gang, og datidens åpning av Nye Mossevei og miljøvern. De eldre delene av Samfunnsbygnigen ble også flittig brukt under UKA i Ås, og i 70-tallets ånd ble den gamle gymsalen brukt som diskotek. 

I 1972 tok UKA i Ås et nytt steg mot det likestilte samfunnet, med det første kvinnelige medlemmet av UKEstyret. Det skjedde samtidig en stor omorganisering av administrasjonen av UKA i Ås, med opprettelser av komitéer for å fordele fokus og avgjørelser. Det ble laget en UKEfilm dette året, som ble kalt en 45-sekunders lang kortfilm som humoristisk spådde høytrykk over Ås i hele oktober. Dette UKEåret var også preget av politisk- og miljøengasjement med ‘Nei’ til EF, på lik linje som NLH som sådan. UKErevyen i 1972 “Vill Vext”, bar også preg av dette i innslagene med temaer som U-hjelp, forbrukersamfunnet og befolkningsvekst. 

Jubileum sto for dør, da UKA i Ås skulle arrangeres i 1974, for 50. gang, med tilhørende oppussing av deler av samfunnsbygget og storfest i nyoppusset bodega. Det ble også skapt “blæst” rundt UKA i 1974, da et opptog av Ås-studenter vandret fra Østbanehallen til Universitetsplassen med en geit, ledet av politi med hester som fikk havresekker merket med “UKA i Ås”. Det ble arrangert mange jazzkvelder – i tråd med 1970-tallets fremvoksende norske jazzeventyr med Jan Garbarek og Jan Erik Vold. UKErevyen dette året, “Kutt-i-kula”, tok også for seg relevante temaer som det fremadstormende “oljeeventyret” og jordvern. Det var også under denne UKA i Ås, at sangen “Ein skigard kan ikkje vara evig ...” av Stanley Jacobsen ble skapt. 

Det var ikke slutt på “blæstinga” UKA i Ås med fantasifulle opptog i hovedstadens gågate i 1976. Da trappet opptoget derimot opp med gulrøtter, UKE-fargen oransje, og tilbød gulrøtter til alle på togturen til Oslo og langs Karl Johans Gate. De forsøkte til og med å bestikke seg inn på Regjeringsbygget med den oransje rotgrønnsaken. Revyen “JETT-ATT-A", UKA  i Ås 1976, var preget av mye politisk engasjement i studentmassen. Skjevfordelte forhold i UKE-administrasjonens inntjening og verdsettelse av arbeidsinnsats var en diskusjon. Dette engasjementet fortsatte også videre inn i neste UKEfestival.  

Den første kongelige visitten fant sted under UKA i Ås 1978, etter et åpent brev til flere store aviser. Kong Olav V kom til Urpremieren av UKErevyen “KA-SKA-DE", og ble servert spesialhentet whiskey fra Systembolaget. Det politiske engasjementet ble tatt hensyn til under tillagingen av UKErevyen 1978, og ble bevisst laget for å ikke ta parti med noen av sidene, fordi UKEånden skulle holde seg inkluderende. Derfor ble hovedtemaet for UKErevyen endringen av samfunnet til det nye plastavhengige og overfladiske, og “KA-SKA-DE" møtte flere gode kritikker.