UKA i Ås på 1930-tallet:
Revy, protest og nye tradisjoner
UKA i Ås på 1930-tallet var en periode preget av både konflikter og fremskritt! Festivalen fortsatte å vokse og UKErevyene ble stadig mer satiriske og samfunnsengasjerte. Totalt gjennom tiåret ble det gjennomført hele ni revyer, med første ut i 1930, «Funkis for fanden». Denne revyen var sterkt preget av internhumor innenfor Agrarmetropolen, og omhandlet i all hovedsak «vårt eget funkisslott» som skulle til å bli - vår nåværende Samfunnsbygning.
I 1931 ble festivalen satt på prøve, da rektor forsøkte å sensurere revyen "Vi relegerer", mot at studentene skulle få fremføre revyen i undervisningsbygget, som de tidligere hadde pleid. Dette ville studentene ikke gå med på, og det ble derfor leid eget lokale for begivenheten. Revyen ble fremført i sin fulle form, og festivalens videre utvikling og uavhengighet kunne nå blomstre!
I 1932 ble det ikke avholdt revy, da Samfunnsbygningen skulle bygges. Studentene la alle sine krefter i arbeidet, og gravde ut tomta på egenhånd - dugnadsånden betydde noe annet på denne tiden. Siste revy i Festsalen i Ur ble avholdt i 1933, “La ballongen gå”, hvor inntekten hovedsakelig gikk til innkjøp av møbler til bygget. I 1934 stod bygget ferdigstilt, og det var duket for 10-års jubileum!
Samfunnet var og forblir en viktig milepæl for UKA i Ås, samt studentsamfunnet her i Ås. En utvidelse av festivalens aktiviteter, med dansesal, restaurant, bodega og til og med en skytebane. UKA i Ås ble nå mer enn bare revy, med et bredere tilbud som tiltrakk seg flere besøkende og gjorde festivalen til en enda større begivenhet. Jubileumsrevyen “"Car-i-(j)-ora", tok for seg et bredt spekter av temaer i de ulike sketsjene, noe som tiltrakk seg mennesker fra både fjern og nær.
Det var også på denne tiden kvinner begynte å spille en mer aktiv rolle i UKA.
Ballettdanseren Bibi opptrådte under samme revy, som den første kvinnen i en UKErevy. Dette markerte starten på en gradvis inkludering av kvinner i festivalen, som tidligere hadde vært dominert av menn. I tillegg, for å tiltrekke flere kvinner til revyene, ble billettprisen i 1935 redusert til 50 øre for kvinner, mens menn betalte én krone.
En annen viktig begivenhet i løpet av tiåret var den første innsettelsen i ordenen "Hans Hovenhet Hestehoven" i 1938. Selv om denne humoristiske og rituelle tradisjonen offisielt ble en del av UKA i Ås først i 1954, hadde den sine røtter i denne perioden og bidro til å forme hele Studentsamfunnet i Ås sin unike identitet.
1930-tallet avsluttet med revyen "TendenSiÅs" (1939), som fanget opp både den politiske spenningen i Europa og stemningen blant studentene. Gjennom hele tiåret hadde UKA i Ås markert seg som en arena for humor, samfunnskritikk og studentengasjement, og la grunnlaget for festivalens videre vekst og popularitet.