UKA i Ås på 1920-tallet:
Det tidligere studentsamfunn og tradisjonens begynnelse
UKA i Ås kom til verden i 1924 med glans, likevel, finner vi spor av festivalens opphav helt tilbake til 1890-tallet; Studentene i Elevforeningen (‘Studentsamfunnet i Ås’ i dag), ved den Høiere Landbrugsskole i Aas, skulle samle inn penger og opptrådde humoristiske stykker, skrevet av danske og norske forfattere, i spisesalen. I Økonomibygningen fremførte gruppen, da kun bestående av menn, foran både undervisere og studenter, som alle på den tiden bodde på Campus. Dette ble en årlig tradisjon som ble videreført helt til overgangen til Norges Landbrugshøiskole i 1897. Utover starten av 1900-tallet utviklet revyen seg til en større begivenhet og en mer egenskrevet Ås-preget opptreden, hvor studentene begynte å bidra med eget materiale!
I 1916 arrangerte Idrettslaget ved landbrukshøyskolen et marked hvor de utloddet gjeve gevinster, som mel og ploger, og en restaurant ble startet, i sammen med Elevforeningen – her også var revyen midtpunktet! I 1924 ble revyen “På tå hev” fremført i Festsalen i Urbygningen, hvorav alt materialet var selvprodusert på skolen. “Jeg og n´Thorvald og Johannes” ble også her for første gang fremført, og her ble Thorvald og selve Nasjonalsangen for alvor etablert i Ås-sjela. Med andre ord, når vi i år feirer UKA i Ås 100 år, er det i utgangspunktet revyen vi ferier!
I 1929 meldte UKA i Ås sin ankomst igjen, og med det hele to ulike oppsetninger! Den første revyen ble avholdt på våren, og bar tittelen “Slyng på linja”. Revyen bestod i stor grad av viser sammensatt med live musikk av student-jazzbandet “Big Bambus Brothers”, og visetekstene, samt musikken var en av revyens største styrker. Den samme revygjengen slo igjen til, samme høst, med revyoppsetningen “Troll i eske”, men her med Rektors sensur av ordspillene “the four rump-trolls", hvor de mannlige studentene var iført ballerinaskjørt. Allerede i løpet av UKA i Ås sitt første tiår var arrangementene preget av feststemning, og revyen bestod av samfunnsharmoni, dagsaktuelle temaer, studentenes hverdag på Agrarmetropolen, samt eksamensstress og angst for alkoholen anno 1920-tallet!