This is The Modern Times

Tekst: Julie Westergaard Karlsen

Etter en kjapp hilserunde og en nesten like kjapp røykerunde, satt jeg i minibussen med gutta fra The Modern Times – moderne tider er som kjent hektiske.

Foto: Gunnar Størseth Haarr

Foto: Gunnar Størseth Haarr

En gjennomsnittlig guttegjeng

The Modern Times består av Terje, Jon, Jørgen, Magnus og Isak; en guttegjeng fra Tromsø. Noen av dem har kjent hverandre siden fødselen, andre ble adoptert inn i gjengen på videregående. «Vi ble i gjennomsnitt venner i ungdomstida», forklarer Magnus. «Gjennomsnittlig er vi 26 år», så det begynner å bli en stund siden.

«Æ har de bæst»

Foto: Gunnar Størseth Haarr

Foto: Gunnar Størseth Haarr

Sammen kom de med ut plata This Is The Modern Times i fjor, som blant annet inneholdt singlene Motörhead og Keyholes and Birds – men det er de andre låtene som vekker min interesse. Med titler som Misery, Depression, Boredom, Superficiality og Whatever blir jeg rett og slett litt bekymret. «Går det bra?» Det tar en liten stund før gutta blir enige. Noen mener det går «helt greit», andre «helt vanlig», mens Jon mener «det er litt tøft». De kommer til slutt frem til at Terje har det veldig bra, de fleste har de litt tøft, og at de gjennomsnittlig – gutta er gode på gjennomsnitt – har de helt greit. Terje kan bekrefte konklusjonen. «Æ har de bæst».

Foto: Privat

Foto: Privat

Ulike kreative metoder

Jeg har selv erfart at alkohol ofte kan hjelpe på kreativiteten, og lurer på om de deler min oppfatning? «Du kommer ofte på gode ideer, men de er ikke så gode». Guttas beste tips for å få fart på kreativiteten er å isolere seg litt. Da de jobbet med den forrige plata stakk de til hyttetur – «Det var ikke hytte, de var hus i hyttfelt!» –  sammen med tekniker og produsent, mat og øl, og brukte en uke på å jobbe med albumet der, uten å bli avbryt av livet.

Selv om de i stor grad har vært opptatt med turnering, har de allerede begynt å arbeide med neste plate. Den blir skapt «nåkke i Troms, og nåkke på hytte». Allerede neste tirsdag skal de tilbake til studio. Jeg lokker med at vi har et aldri så lite studio i kjelleren, så hvem vet – kanskje den blir skapt på Studentsamfunnet også? De lover i vertfall at de vil spille at par nye sanger fra den fremtidige plata.

Gode råd

Foto: Gunnar Størseth Haarr

Foto: Gunnar Størseth Haarr

The Modern Times er en trivelig gjeng, og kommer gjerne med to gode råd: «Heng deg på Terje!» og «Ta bilder av leiligheter.» Terje, som vi tidligere fastslo var det lykkeligste, er også det mest velstående – han har en såkalt «dritgodt betalt jobb,» og tar bilder av leiligheter. Han er heldigvis også ganske gavmild. Det er bare å be litt pent på vips, som for eksempel «øl og tipping 1000 kr», og så fikser Terje det. Pengefordelingen mellom øl og tipping er forresten «70 – 30», så ta det med – de er ikke spillegale, de har bare en del til felles med den gjennomsnittlige student. De har også drevet en litt med revy før, men «er litt avdanka», – likhetene mellom oss er rett og slett slående.

Siden vi vet hvem den mest velstående i bilen er, bør vi også vite hvem den minst velstående er. Dessverre er det meg selv, og Gunnar, fotografen. Slik går det når du fotograferer meg i stedet for boliger. Vi får henge oss på Terje.

Idiot Times?

The Modern Times spiller ikke bare i Norge, men har også farta litt rundt i utlandet – de skal blant annet ha konsert i Russland, nå straks, om de bare får visumet i tide – de fikk oppdraget bare to uker i forveien. Å ha de litt hektisk virker nesten som normalen for The Modern Times – de rakk flyturen bort med et minutts margin. «Idiot Times», som en kompis oppsummerte det. Da har også rukket å bygge opp under ryktene om nordmenns promiskuitet. Da de ble bedt om å dele sin villeste historie, fortalte de den gangen de spilte for en forsamling splitter nakne folk – det viste seg å være nudistforeningen. Denne historien var riktignok ikke sann – men de kan vi jo lett endre, nudistforening er vel de eneste vi mangler på Ås.

Foto: Gunnar Størseth Haarr

Foto: Gunnar Størseth Haarr