Bli herskeren av Instagram med disse triksene!

Journalist: Amanda Woie

Synes du bildene dine mangler litt piff, eller ser du etter smarte løsninger for å få et mer profesjonelt preg på insta-kontoen? Kato Lein er her for å gi DEG den ekstra boosten av finesse som gjør kamerarullen din til et mobilt galleri i høy klasse.

 Med sine 20 års erfaring kom Cato Lein til samfunnet for å lære bort noen av sine beste tips til hvordan man kan få penere og skarpere bilder med ethvert mobilkamera. Foredraget startet med en introduksjon av fotografen selv og hvordan han har gått fram for å bli en etablert profesjonell fotograf i Sverige. Han reiser masse rundt i verden og tar bilder av motiver og mennesker han møter på. Et av hans siste prosjekter heter Eclectic Stories From Bucharest der han tok med seg kameraet til hovedstaden i Romania og fotograferte både bekjente og fremmede i sin mest naturlige og ufiltrerte form. (Finnes på catolein.net)

Et viktig poeng når man er ute blant folk er at man ofte kvier seg litt når det kommer frem et stort profesjonelt kamera. Det er her mobilkameraet melder sin mer ufarlige ankomst og kan skape minst like fine bilder. Husk også ALLTID å spørre om lov både til å ta bilder av mennesker og legge det ut om det er planen.

Det var mye fokus på lys, vinkler og linjer under hele foredraget. Plassering og retning gjør en stor forskjell når det kommer til hvor fokuset naturlig faller i bildet. Ved fotografering av mennesker er det ofte en fordel å ta bilde et lite hakk ovenfra slik at man unngår dobbelthake og rare vinkler. Det er også viktig å prøve å plassere retningen av ansiktet slik at det meste treffes av lyset og at det ikke blir store skygge-flekker som kan forstyrre balansen i bildet. Om personen ser mot en retning som ikke er rett inn i kamera-linsen, er det et knep å ha litt mer luft på den siden personen ser mot slik at personen ser «inn» i bildet og ikke «ut» av bildet. Dette å plassere motivet litt til siden for midten av bildet kalles det gylne snitt, og er også et bra virkemiddel om du tar bilde av noen som går/løper/sykler mot en spesifikk retning.

Det rauste på med masse tips, så her har vi prøvd å lage en kort oppsummering av det viktigste:

Tips 1: Hvor er lyset? Se på skygger. Sola kommer ovenfra. Overskyet vær gir det beste fotolyset!

 Tips 2: Bruk linjer til å «dra» observatøren «inn i bildet». F.eks en vei som fortsetter innover i det fjerne.

 Tips 3: Zooming skal man IKKE gjøre. Fotografér alt og beskjær etterpå. Slik mister man ikke piksler (skarphet).

 Tips 4: Fyll bildet med det du vil skal synes og fokuseres på. Fjell og hav: vannlinjen kan være under midten.

Tips 5: Ta mange bilder av samme motiv, med litt forskjellig vinkel og/eller lyssetting for hver gang slik at du kan velge ut det du liker best.

 Tips 6: Bruk omgivelsene til å lage spennende effekter/teksturer. F.eks. ta bilde gjennom ruglete glass, gitter eller andre gjennomsiktige overflater. Eller ned i stille vann så du får speilbilder.

Tips 7: Bruk HDR-funksjon på landskapsbilder slik at en veldig lys himmel ikke mørkner bakken for mye. Slik får du like mye lys overalt.

 Det finnes allerede et hav av bra apper som med enkle kllikk tar bildene dine til nye høyder, så det viktigste er å prøve seg fram med forskjellige og finne den du selv liker best. Slik kan du lære deg opp til å bruke funksjonene på en mest mulig effektiv måte. Men om du ikke vet hvor du skal begynne er dette et par av Catos personlige favoritter:

·         Snapseed, gratis og enkel å bruke

·         Mextures, gratis men utvidelser kan kjøpes

o   Kan skape veldig kreative bildekomposisjoner, men blir litt mer komplisert.

 

Noen tips for redigering av bilder i ettertid:

 

Tips 8: Ta vare på originalbildet og rediger kopier slik at du kan ta en ny kopi og starte på nytt om du ikke blir fornøyd første gang eller lage flere varianter

 Tips 9: Se tilbake på bildene dine og analyser hva du kunne gjort bedre i forhold til lys, vinkler osv.

 Tips 10: Rett opp linjer og horisonter, samt beskjær slik at du får et passende utsnitt. (Husk tips 3 og 4).

 Tips 11: Om du skal legge ut bildet på instagram e.l. er det lurt å justere opp skarpheten slik at det publiserte produktet blir riktig

 Tips 12: Juster varm-/kaldhet og hvitbalanse. Lyse punkter kan tones ned slik at bildene får en gjevn fordeling av fokuspunkter.

 Tips 13: Vær forsiktig med for mange filter, kan bli syntetisk   

 Tips 14: Tenk på følelser du vil vekke hos folk som ser bildene. Trenger ikke se perfekt ut, så blanding av strukturer og uskarphet kan være like vakkert på sin måte.

 Helhetlig var dette nesten like mye et kurs om hvordan man skal se på bilder, som hvordan man skal ta bilder. Å se hvordan den lille mobilen du har i lomma til enhver tid kan brukes som et verktøy for å lage vakre komposisjoner, var rett og slett inspirerende.

Ta frem mobilkameraet og prøv selv!