Vinsmaking med Naturviterne

Journalist: Ingvild Pedersen

Foto: Bendik Hassel

Bendik_Hassel002.JPG

Vi møter opp på samfunnet en vanlig høstdag under UKA. Bordene er pyntet med lyslenker og høstløv, og det hele ser veldig fint ut. Vi får utdelt et ark med oversikt over kveldens viner og et rangeringsskjema. Vi skal gjennom seks rødviner, og jeg må innrømme at jeg er spent på om jeg kommer til å like noen av dem. Rødvin er, for å si det mildt, ikke det jeg har drukket mest av, og målet mitt er derfor å finne ut om jeg kan lære meg å like det.

Kursholder Trygve Ulset starter med å forklare prosessen det er å smake vin, og det er ikke fullt så enkelt som man kanskje skulle tro. Først skal man se på fargen på vinen, denne kan si noe om hvor gammel vinen er. Deretter er det duften som står for tur, og vi får ramset opp ni typer dufter vi kan kjenne. Som regel vil smaken følge lukten, men det er verdt å nevne at billige viner ofte lukter bedre enn de smaker, ettersom det er enklere å sminke vinen med god duft enn å lage god smak.

Etterhvert blir vinen servert, og vi får også et par bagettbiter ved siden av. Ulset loser oss gjennom hver vin, og på den måten blir vi ikke helt overlatt til oss selv. For nybegynnere er dette gull verdt, da det er mye som er lett å glemme underveis. Jeg finner også ut at vinsmaking er ganske vanskelig å mestre. Når Ulset mener han kjenner lukten av kirsebær, rosiner eller rått kjøtt, må jeg innrømme at jeg aldri hadde klart å merke dette selv.

Jeg sitter likevel igjen med et par kjennetegn på de vinene som falt best i smak for en uerfaren rødvinsdrikker som meg. Disse var ganske lettdrikkelige, hadde lite tannina (garvesyre), en del sødme, og ikke noe særlig ettersmak. Vinen som falt best i smak hos studentene var en portugisisk vin laget på druetypen Touriga Nacional, så det kan absolutt være verdt å prøve ut neste gang man skal på fest.

Alt i alt var dette et bra arrangement å bruke ettermiddagen på, og det var absolutt noe for enhver her, både for de som er relativt uerfarne når det kommer til rødvin, og for de som har prøvd en god del tidligere.