Plan Norge skaper sterke inntrykk

Journalist: Eivind Handegard

En innføring i barneekteskap, en brutal virkelighet som rammer 12 millioner jenter hvert år.

Festsalen ser veldig annerledes ut i det vi går inn døren, og den bærer lite preg av at det har vært konsert kvelden før. Inne står Randi Versto Kaasa fra Plan Norge klar til å fortelle om formålet til UKEhjelpa 2018 - bekjempelse av barneekteskap.

Etter en kort introduksjon, geleider hun oss i gjennom en praktisk øvelse hvor vi i plenum drøfter en rekke vanskelige spørsmål. Er det fattigdom som har skylden, eller er det kultur? Når vi diskuterer innser vi hvor komplekst det hele er. Det finnes nemlig ikke en grunn alene som kan forklare hvorfor barneekteskap eksisterer. Et nytt spørsmål kommer opp; hva er konsekvensene av barneekteskap? Vi setter oss ned igjen og i et forsøk på å gi oss et innblikk i dette viser Randi oss en dokumentarserie som heter «STUCK».

Gjennom «STUCK» får vi se sterke bilder. Blant annet ser vi en ung brud som blir så fra seg at hun besvimer, et liv i fattigdom og unge jenter som blir sendt fra familiene sine for å flytte sammen med langt eldre menn. Dette er dessverre en brutal virkelighet som rammer 12 millioner jenter hvert år. Kontrasten til mitt eget liv stor. Jeg på min side syntes det var ille nok å bo i kollektiv med en introvert juice-tyv av en franskmann første året mitt på Pentagon. Heldigvis er det ikke bare mørkt i «STUCK»; vi får også se løsninger. Blant annet kommer de i form av modige ungdommer som samler seg i grupper for å aktivt hindre at jenter gifter seg for tidlig.

Før jeg vet ord av det er arrangementet er ferdig, jeg sitter godt plassert i en middels god stol og konsumerer et kakestykke (eller fem). Med alle opplevelsene i bakhodet bestemmer jeg meg for å vipse 50 kr til UKEhjelpa. Det kan du også gjøre ved å skrive inn 29805 på Vipps.

Sander_Huslende_Alfredsen021 (1).JPG