Amanda Delara vil ikke at vi skal glemme resten av verden

Journalist: Julie Westergaard Karlsen

Fotograf: Ida Elise Sandtorp

Delara Ret..jpg

-        Du er blitt omtalt som landets mest spennende artist, hvordan blir man det?

-        Det er veldig hyggelig at anmelderen sa det. Det blir å lage det du har lyst til, og ikke det som er «inn.» Å utfordre deg selv, utfordre lytterne, ikke bare skrive for å skrive. Det er slik jeg tror du alltid blir spennende –  de vet ikke hva som kommer.

Landets mest spennende artist – det vil si Amanda Delara – legger snart ut på sin første turne, og det er mye arbeid som legges inn i forkant. Bandet oppgraderes blant annet med synth/keyes, og trommer. – Det høres veldig enkelt ut for en som ikke driver musikk, men det har vært veldig mye arbeid, spesielt for de i bandet. En har løftet alle låtene til et nytt nivå livemessig.

Amanda ser frem til å reise for å fremføre musikken sin, men det er det å lage musikk som er det aller største.  Hun er svært involvert, og er listet som både sanger, låtskriver og produsent. – I forhold til produksjon så går jeg ikke alltid inn elektronisk og produserer, avklarer Amanda. Produksjonsarbeidet hennes skjer som oftest ved pianoet: - Ta for eksempel Fine på den siste EPen som ble gitt ut, spilte jeg inn på piano for mange år siden, og tok den med videre til en produsent, Magnify, som bygde videre på det. Produsenten gjør en veldig stor jobb.

-        Men du skriver låtene alene?

-        Jeg skriver som oftest alene. For låtene hvor jeg har politiske budskap og mye tanker så blir det veldig rart å involvere noen som ikke mener det samme. Jeg har så mye på hjertet, og fikk den evnen til å sette det på papir og synge det ut. Den ene låta jeg har We don't run from anyone skrev jeg etter at jeg så en nyhetsartikkel om kvinne i Saudi Arabia som fikk lov til å kjøre bil. Da tenkte jeg på alle de kvinnene som kjørte da det var ulovlig, de som åpnet dørene for alle de som nå kan kjøre bil. Det er slike ting som inspirer meg.

Det er særlig tilstandene i hennes andre hjemland Iran, som opptar henne: - Jeg har veldig lyst til at folk skal se mer av det som skjer i Iran akkurat nå. Valutaen der er nesten ikke verdt noen ting, på grunn av alle sanksjonene mot Iran. Regimet bruker ikke pengene på folket, men på barna sine. Religion er brukt som lover og regler der borte, så folk er tvunget til å bruke hijab – ikke at det er noe galt med å bruke hijab – men tvang er ikke riktig.

Amanda trekker frem motstandsbevegelsen White Wednesdays, som protesterer denne tvangen. Frem til 1979 kunne kvinner i Iran kle seg som de ville – om det var miniskjørt eller hijab – men de er nå tvunget til å bruke svarte slør. Loven var og er svært upopulær, og iranske kvinner begynt å protestere loven ved å bruke hvite slør på onsdager, i stedet for de lovpålagte svarte.

-        En har et strengt regime, men folket er veldig sekulært, og det er en veldig kul ungdom der.

-        Du ble nominert til årets nykommer av p3 Gull, og kåret til årets nykommer av musikkmagasinet GAFFA – hvordan føles det?

Delara Ret2.jpg

-        Det føles bra, svarer Amanda med et smil. Hun kan fortelle at det har tatt lang tid å bli så suksessfull. – Jeg føler ikke at det er det jeg gjorde de to årene før jeg ble nominert, men alle de tingene som skjedde når jeg var ti, elleve, tolv, og satt mange timer med piano etter skolen bare fordi jeg elsket det, og skrev tekster. Kombinasjonen av alt som skjedde før har ført til at jeg har vært forberedt når jeg fikk muligheten til å lage en låt i studio, som Paper Paper. Ubevisst jobbet jeg mot det. Du må ha bra materiale for å bli årets nykommer, og det er den forberedelsen som har gjort at jeg kan lage bra materiale. Når vi har sluppet det så har vi vist at det holder god kvalitet – god nok til å bli årets nykommer.

Amanda satser stort, og har ambisjoner om at inspirasjoner som Jay-Z, Kanye West og Kendrick Lamar en gang blir samarbeidspartnere. Drømmen er å spille i den sagnomsuste Madison Square Garden. – Jeg mener en må ha store mål, for å streve etter noe. Når ting blir vanskeligere, det er da du må jobbe ekstra hardt, og det er da det blir tatt til et nytt nivå. Jeg kan bruke lang tid i studio, flere måneder på en låt, bare for at det skal være bra – ikke noe som jeg blir flau over i senere tid, men noe jeg kan stå for.

-        Hva er den beste konsertopplevelsen din?

-        Det er mange som har vært veldig bra. Enten Studentersamfunnet i Trondhjem, eller Slottsfjell. Slottsfjell var veldig spesielt for meg i forhold til backdroppet på scenen. Jeg viste scener fra krig, under en sommerfestival som skal være veldig hyggelig. Jeg følte det var viktig å få fram budskapet om at vi har det bra nå, men ikke glem hva som skjer i resten av verden. Det var veldig mange som likte det da, jeg fikk mange tilbakemeldinger om at det var veldig sterkt.

Et annet høydepunkt for Amanda var å arbeide sammen med The Dream, en av verdens største produsenter. Han har blant annet produsert Single Ladies av Beyoncé, Baby av Justin Bieber og en stor del av albumet Watch the Throne, av Jay-Z og Kanye West. Låten som samarbeidet førte til er ikke ute enda, men Amanda kan røpe at den vil komme en gang i løpet av 2019. Vi må heldigvis ikke vente så lenge for å få høre noe nytt fra Amanda – en ny låt kommer allerede 19. oktober. – Skal jeg fortelle deg en fun fact? Dere er de første som får høre den live.