Ein smak av Ås

UKEmarked.jpg

Journalist: Ida Lunde Naalsund

SmakÅs engasjerte laurdag 13.oktober heile bygda i ein festival der mat og teknologi stod i sentrum. Langs ei løype frå campus til sentrum kunne folk la seg freiste av all slags mat og lære meir om kvar han kjem ifrå og korleis han kan bli meir berekraftig. 

SmakÅs er i følgje seg sjølv Noregs einaste mat- og teknologifestival med eit fokus på berekraftig utvikling. Nær sagt heile Ås var teken i bruk under festivalen, som hadde program på fem forskjellige stader, der både store og små vart underhelde og opplyste. 

Leik med maten

Den første av dei fem marknadane eg var innom, var «Mat og Dyr» på Vitenparken. Her måtte ein gå sikk-sakk mellom barnevogner for å kome fram til kaféen. Eit mylder av ivrige ungar deltok i ulike aktivitetar, og foreldra var ikkje seine med å ta del. Nede i kjellaren kunne ein kose med kyllingar, og utanfor vart framtidige artilleristar krøka, ved kålrotkatapulten. Her var det altså lov å leike med maten!  

Freistande forsking 

Adrian Meringdal2.jpg

Eg vandra vidare mot sentrum, men kom ikkje lenger enn Meierikrysset, der eg vart stoppa av skiltet som sa «Gratis soft-is». På Kunnskapsmarknaden var forsking i sentrum, og mange av våre eigne forskarar frå NMBU stod klare for å pirre ved både smakslaukane og nysgjerrigheita til dei som tok turen, blant anna med den nyskapande soft-isen laga av geitemjølk. Eit av forskingsprosjekta som vart synt fram var FoodProFuture, som lokka til seg folk med ein innovativ hummus laga på norske, gule erter. Hensikta med prosjektet er å utvide horisonten for produksjon og bruk av norske planter til god og næringsrik, berekraftig mat. Senteret for fôrteknologi ved NMBU, FôrTek, brukte blant anna sushi som agn for å dra folk inn. Medan ein let fisken krinse i munnen, synte dei fram kva fisken har hatt i sin eigen munn, og dei la fram gode, berekraftige forslag til både fiske- og dyrefôr for framtida. 

Også studentar frå universitetet bidrog til folkefesten. Med vakker Lærkesong og duft av mat frå heile verda, lokka studentane åsfolket til Storebrand. Foreininga for internasjonale studentar ved NMBU, ISU, var representert av 14 studentgrupper som hadde teke med seg noko av det kjæraste dei har frå heimlanda sine – mat, som dei delte med bygda. 

Frå jord til bord

Adrian Meringdal1.jpg

Ikkje berre fekk folk servert mat denne dagen, dei fekk også jobbe for han. På Søråsjordet inviterte Ås Landsbrukslag til potetplukking. Vi et alle mat, men i dag må berre eit fåtal av oss arbeide for å få han opp av jorda. At mange i dag er distansert frå opphavet til maten dei et, er noko landbrukslaget vil gjere noko med. Store som små, stod folk med nasene i jorda og plukka med seg poteter så kortreiste som ein kan få dei.

I sentrum kunne også lokale gardar freiste med mat som ikkje har kome til Ås med fly, men som har blitt dyrka og hausta i nærområdet. Ein flokk sauar stilte også opp, og gav bort ulla si slik at folk kunne spinne tråd av han. Fokuset på «frå jord til bord» har gagna fjerdeklassingane ved Rustad skule i Ås, som kunne fortelje om SFO-prosjektet sitt «Kvar kjem maten frå, eigentleg?» Ungane får kvar onsdag besøke lokale gardar som syner dei kvar maten eigentleg kjem i frå, og dei får ta del i prosessen frå hausting til foredling. Blir det eit vellukka prosjekt, lovar det godt for framtida til Ås. 

SmakÅs gav befolkninga i Ås moglegheita til å oppleve mat på nye måtar, bli med og hauste den sjølv, og lære korleis den kan bli ein del av ei meir berekraftig framtid. Etter å ha teke del i festivalen, kunne heile Ås gå heim mette på både god mat og kunnskap.

Fem i Foajeen

Journalist: Amanda Woie

Søndag 14. oktober var det duket for Piknikkforestillingav UKErevyen. Danne gangen med mulighet for å nyte en deilig lasagne som var middagstilbudet under showet. Etter endt forestilling spurte vi noen tilfeldige publikummere om deres opplevelse, og det var ikke mangel på skryt og gode inntrykk.

Spørsmålene:

1.     Hvordan hørte du om UKA i Ås og hva fikk deg til å komme og se UKErevyen?

2.     Skal du delta på noe annet under UKA i Ås 2018?

3.     Hva synes du om UKErevyen?

4.     Har du en sketsj eller et nummer du likte best?

5.     Helt ærlig; var det noe du syntes var for drøyt?

 

Tidligere student og kone.jpg

Tidligere student og kone

 1. Det vet man om som tidligere revysjef og student.

 2. Har ikke planlagt noe annet, nei.

 3. En av de beste vi har sett, veldig imponert over arbeidet.

 4. Likte Grevinnen og hovmesteren-nummeret best.

 5. Erna med «#metoo»-sangen ble jo veldig motsatt av det kampanjen jobber med.

 

TuridSvensøy.jpg

Turid Svensøy

 1. Jeg kjenner en som er med.

 2. Nei

 3. Generelt veldig bra.

 4. Veldig mange men Disney-versjonen av Der Undertang var veldig bra, og den med russejentene var både morsom, og de sang utrolig fint.

 5. Nei, det var det ikke.

 

Koslig gjeng.jpg

Koselig gjeng

 1. Han ene har en sønn som er skuespiller.

 2. Nei

 3. Terningkast 7! Veldig morsom og bra laget.

 4. Sketsjen med Hareide som skal skaffe ulver, og generelt de politiske numrene. Siv og hovmesterenlikte vi også godt.

 5.  Nei, vi tåler såpas!

Peter.jpg

Peter

 1. Jeg er i familie med trompetisten i revybandet. *nikker stolt mot datteren, Anna Sophie*

 2. Nei, jeg skal hjem igjen til Vestlandet igjen i kveld, så dette var bare en kjapp tur for å få sett showet.

 3. Kanonflott! Mye snert hele veien og, de hadde med mange fine poenger. Det skal mye til for å få så bra timing og samspill mellom de forskjellige aspektene av revyen, så det imponerte meg.

 4. Nei, man kan ikke velge. Det var helheten som gjorde den så bra.

 5. En hemmelighet om meg er at jeg er egentlig dansk, så jeg har høy toleranse for sånt.

Gubbastemning på låvefest med Sie Gubba

Da Sie Gubba spilte opp i Aud.Max lot feststemte gjester seg rive med, og dansefoten fikk ikke mye hvile. Til tross for bandnavnet var de eldre karene alt annet enn sidrumpa, og dette smittet over på publikum.

Emma Andrea Sørensen.jpg

Journalist: Kristin Bergo

Lørdag 13. oktober var det duket for låvefest med bandet Sie Gubba i Samfunnets storstue. Aud.Max var godt over halvfull da de seks karene fra Trøndelag entret scenen, og det tok ikke lange tiden før salen bugnet av syngende og dansende mennesker. Countrybandet hadde tiltrukket seg et salig blandet publikum i mange aldersgrupper. Både nåværende og gamle studenter, professorer og folk utenfra kom for å ta del i festen, og det stod ikke på stemningen da gubbene spilte opp til dans. Det ble framvist et vidt spekter av danseferdigheter og ikke minst dansestiler, selv om de fleste holdt seg til noe som kunne gjenkjennes som swing. 

Konserten hadde muligens ikke den største allsangfaktoren, men det var likevel en anselig mengde publikummere som kunne tekstene, og refrengene var stort sett lette å henge med på selv for førstegangsgubbere. Det gikk slag i slag med sanger om bygdeliv, gamledager, norsk natur og selvfølgelig kjærlighet. Midt i konserten stoppet dansinga opp da nasjonalsangen (ikke «Jeg og’n Thorvald» altså) ble spilt som intro til en låt om å reise hjem til fjell- og dalstrøk. Om de kan karakteriseres som nasjonalromantiske eller om det tipper over til patriotisme er det litt tvil om, men en forkjærlighet for det norske bygdesamfunn skinner gjennom det meste av konserten. 

Emma Andrea Sørensen2.jpg

Passende nok var temaet for kvelden låvefest, og gjestene fikk bryne seg på rodeo på den mekaniske oksen i foajeen. Det var gjennomgående lang kø for å få testet sine cowboy-egenskaper, men de aller fleste måtte bite i tjukkasen etter et halvt minutt. Kveldens rekord endte på imponerende 53 sekunder, og den mystiske rytteren bør være fornøyd med resultatet, skal man tro oksetemmefunksjonærene. Gjestene viste jevnt over en fargerik variasjon i tolkning av kveldens låvetema. I salen kunne en skue alt fra gallaantrekk til hockeysveis, og det meste i mellom. Cowboyhatter, rutete skjorter og swingskjørt fantes det i hopetall, i tillegg til klær med kjente og kjære logoer som John Deere, Gilde, Stihl og Felleskjøpet. Lukten av fjøs og danseband lokker også visse foreninger til samfunnet som fluer til en utedo, og både BB Cowboys og Swingklubben snurrebass var godt representert og dominerte både dansegulv og cowboystøvler. 

Fra en i publikum kom det en kommentar som oppsummerte kvelden ganske så godt: «Ikke for mye, ikke for lite, men akkurat passe harry!». 

Mangler du ananashatt?

Ikke få fnatt. UKEbloggen gjør deg klar for tropisk natt!

Journalist: Kristin Bergo
Fotograf: Emma Andrea Sørensen 

Selv om temafester definitivt er blant de morsomste festene under UKA, kan det være stressende å finne noe passende å ha på seg. Heldigvis er UKEbloggen her for å hjelpe deg med å finne det perfekte antrekket til temafesten Tropisk aften den 17. oktober. 

Det er ikke noe tvil om at den gemene Ås-student er en kløpper på å kle seg ut. Gjennom studietiden blir man drillet på temafest etter temafest, og de fleste har ett eller flere plagg i skapet som utelukkende har blitt brukt til festlige anledninger. Togaparty, pysjamasparty, ut på tur-fest eller hattefest? Ås-studentene stiller opp! Det er tydelig at mange legger ned mye tid og krefter på å finne eller lage det perfekte temaantrekket, og det er ingen tvil om at artig bekledning kan sørge for økt blikkfang i en ellers så overfylt Bodega. Er man derimot av typen som ikke orker å sy og lime seg klar til annenhver onsdagsbodega er det lett å tenke at det er enklere å bli hjemme enn å måtte tåle skammen av å komme hverdagslig kledd på en temafest. Men fortvil ikke, du som har en litt lunken tilnærming til utkledning. Her kommer 5 enkle tips som gjør kvelden ekstra tropisk:

Tips 1: Bruk det du allerede har!

De aller fleste har ett eller annet i skapet som kan minne om festens tema. Til tropisk aften kan det passe ypperlig med den gamle Hawaiiskjorta kjøpt på familieferie på Kreta i 2010 (hvorvidt den passer er ikke veldig viktig), eller den der t-skjorta med en ananas av paljetter som kunne observeres på hver tredje student for et par år tilbake. Det meste som kan minne om sommer, sitrusfrukter og eksotiske dyr bør være innafor å ta på seg, og har du ekspedisjonsdrakt og tropehjelm ala Brødrene Dahl har du truffet spikeren på hodet. 

Positivt: Lettvint, økonomisk, tidsbesparende, miljøvennlig
Negativt: Begrenset utvalg

Tips 2: Lånte fjær skjemmer ingen

Om du ikke selv har et klesskap fylt med leopardskinn, sabler og palmetrær har du helt sikkert en venn med et mer jungellignende klesrepertoar. Gå gjerne på ekspedisjon i din venns jungel, og se om du klarer å plukke noen eksotiske blomster (husk samtykke før du entrer jungelen). Har du derimot bare jungelløse venner har ofte mammaer og pappaer alskens rariteter liggende og slenge på et loft eller i en kjeller. 

Positivt: Økonomisk, sosialt, miljøvennlig
Negativt: Begrenset utvalg

Bilde1.png

Tips 3: Kjøp brukt

Skulle det vise seg at ditt klesskap er like tropeløst som indre Østfold, er det likevel ingen grunn til å gi opp. Bare et steinkast fra campus ligger nemlig en skattekiste av en butikk for studenter med dårlig råd og et hjerte for miljø. Brukten i Ås kan tilby klær i alle farger og fasonger, og er man litt kreativ er det ingen begrensning for hva som kan passe inn på en Tropisk aften. Da UKEbloggen besøkte Brukten fant vi diverse plagg med leopard-, slange- og blomstermønster. Alt til en overkommelig pris.

Dyremønstrete klær passer utmerket for anledningen

Bilde2.png

Om ikke leopardbukser er helt din hverdagsstil og du føler det er dumt å kjøpe et plagg kun for én fest er Brukten den perfekte butikken. Pengene du bruker går nemlig til et veldedig formål, samtidig som du får et rimelig plagg du kan bruke på festen og eventuelt levere tilbake igjen om det skulle støve ned i skapet. Er du av det kreative slaget er det også mulig å kjøpe stoff eller plagg, og sy om til noe som kan passe for anledningen. 

Om du ikke finner det du er ute etter på Brukten i Ås finnes det også en flott bruktbutikk i Ski, og opptil flere i Oslo. 

Det ble tropisk stemning da vi besøkte brukten i Ski.

Tre tropiske stiler fra NMS bruktbutikk i Ås og Ski. 

Positivt: Økonomisk, miljøvennlig, hyggelige ansatte, går til en god sak
Negatitvt: 
Krever noe kreativitet, varierende utvalg

Bilde6.png

Tips 4: Lag selv

Er du av dem som elsker å legge inn tid og krefter i å få til et egenkomponert kostyme som kan beundres og misunnes av de andre på festen? Sitter du oppe i de sene nattetimer og planlegger, designer og lager det du skal ha på deg? Flott for deg! For resten av oss trenger det ikke være så komplisert å lage kostyme til tropisk aften. Med disse enkle trinnene kan du bli festens midtpunkt med minimal innsats. 

1.    Kjøp en ananas

2.    Kapp av nederste del. 

3.    Fjern innmaten

4.    Bruk som hatt! Perfekt!

 Innmaten kan brukes til å lage Pina Colada til vorset. 

Garantert festen midtpunkt med ananashatt! 

Positivt: Kreativitetspoeng. Vil motta stum beundring og grønn misunnelse. Økonomisk
Negativt: Noe klissete. Vanskelig å få til å sitte. 

Tips 5: Tilbehør

 Tropisk pynt for øyne, bein, mobil og øl fant vi på TGR.

Tropisk pynt for øyne, bein, mobil og øl fant vi på TGR.

Selv om ananashatt åpenbart er det optimale antrekk for Tropisk aften er det sannsynlig at det passer best for de spesielt interesserte. Heldigvis finnes det et kjøpesenter en kort Skitur unna med flere butikker med alskens tilbehør og nips som passer utmerket til Tropisk aften. Særlig ananas-ting er en gjenganger i mange av butikkene vi besøkte, men også kaktus, palmer og tropiske dyr dukket opp både her og der. På Søstrene Grene, TGR og Nille kan du finne et brukbart utvalg av nips som troper opp vorset, slik som ananastallerkener, palmeservietter og kaktusglass. 

Positivt: Nesten ubegrensa utvalg, mye artig nips
Negativt: 
Mye engangsræl, ikke så miljøvennlig

Det trenger ikke være verken vanskelig eller dyrt å kle seg opp til temafest, og med disse tropiske tipsene er du klar for regnskog og monsunsesong før du rekker å si flamingo! Så trop deg opp og kom deg på temafest den 17. oktober! 

Raga Rockers Rocks Aud.Max

Journalist: Shayan Mujtaba

Band lineup:

1)     Michael Krohn - Vocals

2)     Livio Aiello - Bass

3)     Jan Arne Kristiansen - Drums

4)     Eivind Staxrud - Guitars

 Foto; Magnhild

Foto; Magnhild

5)     Arne Sæther - Keyboards

The legendary Norwegian Rock band Raga Rockers, one of the four major in Norwegian Rock history alongside Jokke & Valentines, deLillos and DumDum Boys. They have been around since 1982 with 12 studio albums, 4 live albums and 2 compilation albums with multiple albums hitting the top 10 on the VG lista (Norwegian record chart).

On Friday 12th October 2018, they made a special and a memorable appearance at the Samfunnet Aud. Max theater during the Uka I Ås festival 2018. For those of you who are not familiar with this band (including myself) but are huge rock fans in general, it was a treat to watch a local band play that has been around for decades who still perform with such intense energy and proficiency after 36 years.

Guitarist Eivind Staxrud has certainly invigorated the band, revitalized them and was certainly the most energetic and enigmatic presence on stage. Not to take away credit from the other members though since Eivind is the youngest and joined the band in 2010. Drummer Jan and sensational vocalist Michael certainly performed their duties and gave a phenomenal live performance.

I entered the Samfunnet at around 21:30 and made my way backstage to the Aud. Max theater, the doors to the theater at this point were still closed. But I could hear the band rehearse, from behind closed doors. Perhaps they were doing their final sound checks.

The night was still young, people were hanging out talking in the hall way, having a drink or two, excited about the concert that was about to take place in a few moment’s time. I cannot think of a better way to kick start your weekend with one of the best Rock acts in Norway.

I was surprised but extremely happy to see a few older people who showed up at a rock concert. Perhaps Raga Rockers were one of the few bands the grew up listening to and they were really excited to see them live. This clearly is an indication that Rock is not dead, it may not be as famous as it was back in the late 70’s and early 80’s, but certainly the spirit of Rock has not diminished and us old metal fans or head bangers as we are usually referred are still alive and kicking.

The band came on stage at approximately half past 22:00 and the first song didn’t make a very good impression on me as the sound quality was not up to high standard. Bass and Keyboards were barely audible, and certainly Eivind’s guitar had way too much overdrive, making other members of the band less audible. It was quickly fixed though in the next song and the technician came to balance the equalizer so other members could be audible as well.

 Foto: Kristian Haldorsen

Foto: Kristian Haldorsen

Over all in my opinion, Eivind’s guitar still had too much volume and it seemed like the band was pretty much dependent on his performance. It could have been better, but I guess getting the right sound at a rock concert is not an easy job. But all in all, the band certainly gave a 100 percent in their performance and for me the stand out performer was definiltey Eivind with his amazing playing, technical fluency very Hendrix inspired style solos and just amazing energy. The third song they played on their setlist (I don’t know the name) but it was one of the best and most unique tunes that was played that night. It had very middle eastern and Arabic styled riffs accompanied with an amazing solo.

The 5th song on the setlist (again I don’t know the name) had a very catchy tune, something you could bang your head to and just hum even if you did not understand the words. This is the beauty of rock and roll, you don’t necessarily have to understand the words that are being sung by the vocalist, because it could in a language different than your native language. But there’s so much more going on, there’s bass, the guitars (rhythm and lead) and drums that just make you tap your feet and to the incredible beat of the music.

Jan certainly played at a very steady pace and kept the groove throughout the concert, hitting the crash cymbals and playing those awesome triplets with such ease and precision. Arne Keyboards were barely audible throughout the concert and there were very few songs, where he could be notably heard. Especially when Eivind stopped playing, Arne’s instrument could be heard but that was about it. So, it was kind of bothersome for me to get over the sound as I was not able to fully hear the band to their true potential.

Apart from the uneqaulized distribution of sound, the other disappointment I faced at the concert was that the hall was not full and jammed packed with head bangers. I think a band this talented and one of the true genuine Rock acts in Norway deserves a wider audience. The cool thing about them is most their songs are short and commercial, very reminiscent to early style Judas Priest and Motorhead which means they are radio friendly. Rock usually is not played that much at Radio stations and it has always been that way internationally as well. But for someone like me who has never heard the band before, I became an instant fan and I would love to hear them perform live again. Their music is very cool, with amazing riffs and even more sublime in their performance live.

A lot of bands sound good in the studio where there’s a producer and a lot of the sounds can be manipulated by state-of-the-art equipment in music industry today, only a bands true ability is measured live and Raga Rockers certainly have delivered the goods by giving an amazing performance, one that I will remember for a long time.

 Foto: Kristian Haldorsen

Foto: Kristian Haldorsen

The 21st song that they played on the setlist (again I wish I knew the name) had just a mesmerizing melody, a rock ballad in its true sense, amazing vocals and one of the few occasions where you could hear Arne’s sweet keyboard audibly. It was a song that reminded me a lot of Roxette kind of musical style, a band that I listened to a lot in my childhood days.

Finally, after the 21st song, Michael introduced his bandmates and then himself, signaling that the time is nearly over and they moved on to play the encores after that. Typical fan favorites “Noen å hate” and “Slakt” to finish off an incredible night of music. To anyone who has not heard the band before, I urge you to at least give them a chance as in my opinion they certainly deserve a wider audience because their music is amazing and they have some very proficient and talented musicians, Eivind the heavily Hendrix influenced guitarist being my favorite and Michael the vocalist being my second favorite.

Spring for ein god ting

Journalist: Ida Lunde Naalsund

Foto: Arkiv

UKEhjelpa er ein komité som har funne måtar å få mykje av moroa som skjer under UKA i Ås til å gagne fleire enn berre Ås-studentane. 22.oktober arrangerer dei UKEinnsamlingsløpet, der du kan mosjonere for ein god sak.

 Anneli og Tijana er ansvarlige for innsamlingsløpet.

Anneli og Tijana er ansvarlige for innsamlingsløpet.

Eg har møtt Anneli Arentz-Grastvedt og Tijana Malesevic som er NK-ar i UKEhjelpa, og har teke på seg ansvaret med å arrangere innsamlingsløpet. Det er eit arrangement der alle kan stille opp og ta seg ein springetur som bidreg til langt meir enn berre god helse. Pengane som blir samla inn under løpet, blir donert til Plan Norge. Innsamlingsløpet er eit av fleire arrangement i regi av UKEhjelpa som samlar inn pengar til eit prosjekt i Malawi - eit land der barneekteskap nyleg har blitt ulovleg. Prosjektet går ut på å spreie dette bodskapet til barn og unge i landet, slik at dei blir opplyste om rettane sine.

Fleire kaloriar brent, fleire pengar tent

Anneli byrjar med å forklare korleis innsamlingsløpet går føre seg: Når løpet startar, har du ein time på deg til å springe og dermed samle inn pengar du får av ein sponsor. Sponsorar kan vere vener, familie, bedrifter, eller kven som helst andre som har lyst til å støtte dette gode formålet. Den som ønsker å finansiere løpet ditt, kan anten donere ein viss sum for kvar runde du spring, eller eit bestemt beløp for heile løpet. Når du har skaffa deg ein sponsor, sender du ein mail til ukehjelpa@ukaiaas.no, og du vil få tilsendt ein sponsorlapp du tek med deg på løpet. Når du har gjort dette, er det einaste som står igjen å gjere å møte med opp med godt humør og eit par joggesko!

Innsamlingsløp2.jpg

Sjølve løpet startar klokka 14:00 måndag 22.oktober, og vil ta stad på Storeplenen mellom Tårnbygningen og Urbygningen. Registreringa startar 13:00, same stad, og hit må du ta med deg sponsorlappen du fekk tilsendt. Viss sjølve løpsdagen kjem utan at du har rukke å meldt deg på, fortvil ikkje! Du har framleis moglegheita til å gjere ein innsats. Du møter berre opp til registreringa klokka 13:00 på måndagen, og melder deg på. Skulle du ønske meir informasjon om løpet, kan du finne arrangementet på Facebook eller kontakte UKEhjelpa direkte.

Ingen unnskyldningar

Innsamlingsløp5.jpg

Nokre av lesarane byrjar nok å sveitte av å berre lese ordet «løp», men Anneli og Tijana presiserer at fysisk form ikkje skal stanse nokon i å bli med på arrangementet. Det blir spelt musikk, og det er fokus på at det skal vere kjekt for alle som deltek. Du utfører løpet akkurat slik du ønsker, om du velg å sprinte eller spankulere er din sak. Det viktige er at du blir med og bidreg til ein god sak.

Det kan i midlertidig løne seg å ta med seg konkurranseinstinktet. Som ikkje godt samvit er god nok lønning, blir det i tillegg delt ut premiar til dei som går (eller spring) den ekstra mila. Den som gjennomfører flest rundar, samlar inn mest pengar, osv., skal bli premiert for innsatsen sin.

I slutten av praten vår, prøvde vi å komme på eit fengande slagord skal oppfordre alle som ikkje allereie har gjort det, til å melde seg på løpet. Etter å ha tenkt seg om litt, seier Anneli: «Berre slå det saman med treningsøkta den dagen!». «Ja, den var bra!», seier Tijana og begge håpar mange vil stille opp og springe for det gode formålet UKEhjelpa har i år. Møt opp 22.oktober, og gjennomfør den viktigaste treningsøkta denne månaden.

UKEgrillen har festmat til heile folket

Journalist: Ida Lunde Naalsund

Fotograf: Ina Marie Finnerud

Nattmat er livsviktig under UKA – for dei som et kjøtt og ikkje, og dei med og utan allergiar. Vi har testa burgermenyen til UKEgrillen, for å sjå om han har noko for ein kvar smak og behov. 

Kvart menneske er unikt. Vi har forskjellig utsjånad, interesserer, humor og ikkje minst, vi er alle forskjellige i matvegen. For eit altetande matvrak som meg, er livet lett matmessig. Når festkvelden nesten er omme, og det freistar med nattmat, står eg fritt til å velje akkurat det magen vil ha. Det er dessverre ikkje så lett for alle. Eg har tatt med meg to venninner som må ta fleire hensyn når dei vel kva dei skal fylle magen med på fest – Sunniva er cøliaker og Kjersti er vegetarianer. Saman skal vi sjå om UKEgrillen har eit inkluderande nattmattilbod under UKA i Ås.

UKEburger2.jpg

Inkluderande meny

Før festmåltidet starta, tok vi ein prat med UKEgrillsjef Ulrik Melhuus. Han fortel om vegen fram til burgarmenyen dei skiltar med i Johannes. «Vi har leita oss fram til ulike kombinasjonar vi syntest var spanande, og sett dei saman i ein meny. Vi har ingen klassisk burgar, men vi har heller turt å satse på meir eksotiske variantar.» Ulrik fortel også at dei har gjort ein innsats for å lage ein inkluderande meny, slik at alle kan få god mat, uansett kva behov ein måtte ha. I tillegg til vegetartilbod, kan ein også få ein vegansk UKEburgar. Også aiolien dei brukar er vegansk, slik at alle som kjøper søtpotetfries skal få det same tilbodet. Til Sunniva si store glede, kunne UKEgrillsjefen også fortelje at dei har glutenfrie tilbod både i UKEgrillen og UTEgrillen.

UKEburger3.jpg

Noko for ein kvar smak

Kva er ein god burgar? Dette spørsmålet kunne like så godt dukka opp på eksamen i exphil, for det finns ikkje eit eintydig svar. Eg, Sunniva og Kjersti diskuterer, og vi kjem alle fram til forskjellige kriteria for ein god burgar. Det eg vil ha, er ein burgar som kan utfordre – spanande smakar og kombinasjonar er noko eg set høgt. Ser eg noko eg ikkje har prøvd før, går eg som regel for det.  Sunniva søker ein juicy burgar med deilig saus og ost. «Det er saftigheita som er viktig», argumenterer ho. Kjersti er ein litt enklare sjel, ho ser først og fremst etter eit vegetarisk tilbod, og let samansetninga elles komme i andre rekke. Ho er i midlertidig svak for avokado, og er ikkje framand for å ha dette på burgaren sin.

Med desse tankane fremst i pannebrasken, tok vi ein titt på burgarmenyen, i håp om at den kunne møte forventningane våre. Dette ende vi opp med:

Ida: Italian med mozzarella, pesto og tomat

Sunniva: Bacon Brie Burgar med stekt lauk, tomat og aioli

Kjersti: UKEburgaren med guacamole, salat og aioli

Vi følger burgarane med romantiske blikk i det dei kjem ut frå kjøkkenet, og beundrar dei ei stund før vi set tennene i dei. Kjersti uttrykker med ein gong at førsteinntrykket er positivt. «UKEburgaren bognar jo over av tilbehøyr!» Alle er spesielt nøgde med storleiken, for det ser ut til at vi skal bli gode og mette på dei runde godbitane framfor oss. Vi tek vår første bit, og det blir stille rundt bordet ei stund.

UKEburger.jpg

Blide og mette dommarar

Etter å ha fortært sin Bacon Brie Burgar, fortel Sunniva om opplevinga. Ho er godt nøgd med innhaldet i burgaren, og seier at den stekte lauken og aiolien tilførte den saftigheita ho var ute etter. Dessverre trekk det glutenfrie brødet ned, både på smak og konsistent, noko som ofte er tilfellet når ho kjøper mat ute. Ho seier det er vanskeleg å finne godt glutenfritt brød på utestader. Sidan ho berre har brødet å utsette noko på, får burgaren eit samla terningkast fem. Vi som kan ete vanleg brød har altså ingenting å frykte ved denne burgaren. «Eg hadde kjøpt denne buraeren igjen!», forsikrar ho.

Ei god og mett Kjersti var også nøgd med burgaropplevinga si. UKEburgaren har eit stort volum, og den store mengda tilbehøyr tilfører burgaren mange gode smakar som spelar godt saman. Vegetarburgaren smakte og metta godt. «Du får mykje mat for pengane!», samanfattar Kjersti. Avokadoelskaren var ekstra godt nøgd med guacamolen, som for ho var ein stor bonus. Terningkast fem til headlineren av burgarmenyen.

Etter å ha spist min Italian burgar, var eg og særs tilfreds. Kombinasjonen av dei italienske smakane frå mozzarella og pesto og resten av burgaren er ikkje noko eg har smakt før, men det var slettes ikkje dumt! Italian er ein kreativ burgar, som både var saftig og mettande. Eg trillar terningen, og landar på ein femmar.         

Etter å ha testa burgarmenyen til UKEgrillen, var vi tre glade og mette jenter rundt bordet. Ikkje berre var vi nøgde med at burgarane var smakfulle og spanande, men vi er også imponerte over kva UKEgrillen har fått til. UKEgrillen skal få stor honnør for at dei har satt saman ein spanande meny med kombinasjonar ein ikkje ofte ser, og at dei han gjort menyen tilgjengeleg for alle. Som Kjersti sa det: «Her er det noko for ein kvar smak og intoleranse!».