Livlig på scenen under UKErevyens barne- og eldreforestilling

Livlig på scenen under UKErevyens barne- og eldreforestilling

UKErevyens barne- og eldreforestilling gikk av stabelen tirsdag 25. 10. Denne gangen var eldre og barn spesielt invitert til å se årets UKErevy, og det var særlig de eldre som ønsket å benytte seg av muligheten. Revyen var også denne gang vellykket, og selv med et noe eldre publikum enn vanlig, var engasjementet stort både hos skuespillere og publikum. Publikumvar blant annet tydelig imponert over energien og farten i showet.

Jeg traff et eldre ektepar i pausen, Mary og Tore Husum, som hadde latt seg imponere av skuespillernes fart, og av hvor dagsaktuell revyen var. Det kom frem gjennom samtalen at Tore tidligere hadde vært student på Ås, og dette brakte selvfølgelig frem spørsmålet om hva som var de største forskjellene på revyen den gangen og i dag. Da trakk han frem at det tidligere hadde vært enda mer lokalt stoff, og at det i dag var mer bevegelse og koreografi på scenen. Han sa også at skuespillerne stod mer i ro tidligere. Da jeg ba dem si hva de likte best, trakk de frem sketsjen om skilandslaget og GPS. Det eneste aberet med revyen hadde vært at lyden til tider hadde vært litt utydelig, men de var enige om at revyen tross dette hadde vært bra.

Og det sier jeg meg enig i, barne- og eldreforestillingen var god akkurat som de tidligere gjennomførelsene av revyen. Forskjellen var at den denne gangen ble sett gjennom litt andre øyne som forhåpentligvis likte det de så.

Foto: Jorunn Bakke Johannessen

Oktoberfest

Oktoberfest

Mandag kveld var det klart for oktoberfest i Aud.Max.. Kostymer var på, ølmugger ble tømt og stemningen var i taket. Selv om de fleste hadde valgt de vanlige oktoberfest-kostymene, kunne man også se noen i oktoberfest-kondomdrakt og ølkostyme.

En stund inn i festen var det coverbandet Falsen som sto på scenen. Bandet fikk vist frem mye forskjellig til et meget engasjert publikum. Godt sangutvalg holdt liv i allsangen gjennom hele konserten og skåling mellom sangene holdt humøret godt. Lydnivået nådde episke proposjoner når bandet spilte «Idyll» av Postgirobygget.

Etter Falsen hadde takket for seg var det musikk, dans og øl som ble fokus. Det gikk hardt for seg og etter et uhell måtte det strøs sagspon i den ene trappa. Alt i alt var det mye morro og en skikkelig fest. 

Foto: Oda Jørgensen og Solveig Myklebust

Søndagssoftning med Matilda

Søndagssoftning med Matilda

Ghost-aktuelle Matilda steppet søndag opp i Halvors hybel for å fortrylle slitne studenter med sin glassklare stemme og solide repertoar. Sanger som Declarations of Love, Ghost og Wild Eyes traff rett i følelsesregisteret og bidro til at publikum kunne kjenne på søndagsfølelsen og synke ennå lenger ned i sofaputene. Den rolige og beherskede fremføringen til Matilda gjorde at tiden fløy, og 45 minutter syntes nesten for lite. Etter konserten stilte hun gjerne opp for et lite intervju for UKEavisa.

Hvordan er det å være her på Ås?

-Kjempebra! Jeg har vært her en gang før for å se Klovner i Kamp, og så har jeg besøkt en venninne som studerer her. Men det er fint å stå på scenen.

Du har gått fra akustisk til elektronisk i den nye singelen din, hvordan er det?

-Ghost er min første singel med elektronisk pop. Jeg skiftet på en måte stil i sommer, noe som har vært veldig interessant. Men hjertet mitt tilhører allikevel kassegitaren, så det var kjekt å kunne spille det her i kveld.  

Hva synes du om konseptet sofakonsert?

-Rått! Jeg digger det og skulle gjerne vært med i publikum selv.  Det blir en skikkelig «low key vibe» over hele greia når alle kan sitte og slappe av. 

Foto: Erik Røstad

Heftig spionjakt i Ås

Heftig spionjakt i Ås

Det ble en nervepirrende aften da Perfect Escape tok turen til Ås søndag kveld. Deltakerne, som hadde delt seg inn i grupper på fire til seks personer, ble ønsket velkommen av to mystiske herrer i dress og solbriller ved navn Agent Perfect og Agent Less Perfect. De kunne fortelle at deltakerne skulle delta i en heftig spionjakt for å kvalifisere seg som hemmelige agenter i Perfect Intelligence.   

Etter å ha blitt introdusert for spillets historie, valgte hvert av lagene ut en leder som fikk bli med de to agentene bak for å få utdelt hver sin topphemmelige koffert og en dokumentmappe. Lagene måtte deretter løse en rekke morsomme og varierte oppgaver for å få tilgang til koffertens innhold, og komme et steg nærmere i spionjakten. Målet med spillet var å fullføre oppdraget innen en time, men kun det raskeste laget ville få tilbud om jobb i Perfect Intelligence (og vinne gavekort til Perfect Escape i Ski).   

Lagene satte spent i gang, og lyden av hoder som knaket fikk selskap av musikk fra kjente og kjære spionfilmer som James Bond og Mission Impossible.

Spenningen økte med hvert tikk fra sekundviseren, og det samme kunne sies om lydnivået.

Det var ingenting å utsette på innsatsen til noen av lagene, men med nesten 20 minutter igjen på klokka fullførte det første laget, og stakk med det av med seieren. Gratulerer! 

Photo: Christine Blix

UKEgudstjeneste

UKEgudstjeneste

Søndag var det endelig tid for den tradisjonsrike gudstjenesten under UKA i Ås. Aud.Max. var gjort om til «Campus-Katedral», og fungerte dermed som kirkelokale for hele Ås denne søndagen. Studentprest Øystein Spilling ledet gudstjenesten for tredje gang, og med seg hadde han Prost i Søndre Follo prosti, Hege E. Fagermoen, og Sokneprest i Ås og Kroer, Georg Børresen. I tillegg medvirket fredsforsker, filosof og nobelkomitemedlem Henrik Syse.

Tema for årets UKEgudstjeneste var vitenskap, kjærlighet og tro; aktuelle temaer med andre ord. Øystein Spilling og Henrik Syse holdt en spennende, reflektert og tankevekkende dialogpreken der de drøftet dagens hovedtema. Prekenen fanget tydelig forsamlingens oppmerksomhet, og dialogen fungerte utmerket. UKEgudstjensten hadde også imponerende musikkinnslag med studentkoret NGA. De fremførte flere sanger, men spesielt vakkert var det da de sang Hans Hyldbakks dikt «Vårsøg», med melodi av Henning Sommero. Gudstjenesten ble til slutt avrundet med «smooth» musikk fra Prosjektbanet Proprius og enkel kirkekaffe.

Foto: Mari Foros Bjerklund

DumDum Boys og Skinny Days

DumDum Boys og Skinny Days

Lørdag kveld var det klart for rock i Aud.Max.. DumDum Boys sparket i gang konserten med folkefavoritten «Enhjørning», som startet allsangen med en gang. Videre gjorde sanger som «Englefjes», «Slave» og «Kald dag i helvete» publikum veldig fornøyde. Bandet viser hvorfor de regnes som en av de fire store innenfor norsk rock, med utrolig bra sceneshow og en energi uten like. Når de har spilt «Splitter pine» takker de for seg og konserten ser tilsynelatende ut til å være over, men etter øredøvende rop om mer, kommer de ut og spiller tre ekstranummer.

Deretter gikk veien videre mot festsalen hvor det var Skinny Days sin tur. Festsalen var ganske tom til å begynne med, men når musikkduoen begynte å spille tok det ikke lang tid før det var trangt om plassen. Sanger som «In A Good Way», «Alright Right Now» og «We Got Something» ble møtt med høyt engasjement og dans fra publikum. Alt i alt var det en spektakulær avsluttning på kvelden. 

Foto: Bendik Hassel, Christine Blix og Randi Oline Mæhlum

Unik frokostopplevelse og SmakÅs

Unik frokostopplevelse og SmakÅs

Unik frokostopplevelse

Den 22/10 stilte UKA i Ås til vennskapsfrokost i Ås arbeidskirke for å invitere flyktninger og lokale til kommende UKEarrangementer, som den internasjonale matfestivalen neste søndag.

Vennskapsfrokosten var arrangert av Vestby og Ås Røde Kors Ungdom i samarbeid med TINE, som i forbindelse med TV-aksjonen «Sammen får vi hjelpen helt frem», sponser frokoster på asylmottak over hele landet. Målet er å ha en møteplass for asylsøkere og lokalbefolkning.

UKA kom til dekket langbord med tradisjonell norsk frokost i hele kirken. Kulturutveksling stod høyt på agendaen. I tillegg til den norske frokostmaten ble vi også servert et festmåltid av en stolt syrisk kokke fra Bjørnebekk asylmottak. Hver matrett ble presentert på arabisk og engelsk til hele salen. Ved nærmere samtale med kokken viste det seg at hadde blitt kokkelert på kjøkkenet i hele tre dager!

Nordmennene som var på frokosten var ikke redde for å prøve ny mat. Mye av den norske maten forble urørt, mens de Syriske serveringsfatene ble raskt tømt!

Det var et trivelig arrangement hvor nye bekjentskap ble stiftet og kjærligheten for mat ble delt. UKA så igjen mange kjente fjes fra språkkafeen ved Bjørnebekk asylmottak og skygget ikke unna fra å lære mer arabisk. Vi kan nå med stolthet legge til «Fle fle» i vårt vokabular, som betyr paprika. Vi fikk også øye på flere UKEgensere på arrangementet, som har blitt donert til Røde Kors Ungdom og deres arbeid med flyktninger ved en tidligere anledning.

Det var masse mat til overs, men ingenting gikk til spille. Ingen gikk tomhendte hjem – men med fulle mager og med nye bekjentskap i bakhånden.

Tekst: Pernille Fån

SmåkÅs - Bærekraftig mat for fremtiden

Aleksander Heen

«Hvordan kan teknologi gjøre matproduksjon bærekraftig?» er spørsmålet som tas opp av mat- og teknologifestivalen SmakÅs, i det som kanskje er Norges første og eneste arrangement av sitt slag. SmakÅs er et tverrfaglig samarbeid mellom Ås kommune og forskningsmiljøene ved campus, og arrangeres under UKA i Ås.

Besøkende til SmakÅS fylte Ås sentrum denne lørdagen, alt i alt må det ha vært minst et par tusen innom får vi opplyst av en medarrangør. Det er god stemning på matmarkedet i sentrum, der rundt 60 deltagere har stilt med boder og aktiviteter. Her tilbys alt fra kortreist, økologisk mat, til gresshoppe og 3-retters insektsmeny.

Rundt Makers Market, i samarbeid med Eik Idéverksted, finner vi droner og 3D-printer, samt lovende teknologiprosjekter som automatisering av matvareproduksjon ved landbruksroboten Thorvald, geotagging av marint avfall ved Trash Tag, og kretsløpsbasert dyrking av planter ved Aquaphonics – et konsept basert på naturlig, sirkulær distribusjon av næringsstoffer.

Fra jord til bord er et underliggende tema for SmakÅs. Programmet setter lys på hvordan maten dyrkes til den endelig kommer på bordet. Konsepter som mat direkte fra bonden minsker avstanden mellom produsent og konsument. Vi får se nye teknologier. Det holdes kokkeshow og ulike foredrag, samtidig som barn får være med å hilse på kyllinger, eller lære hvordan en sau klippes. Festivalen appellerer til folk i alle aldersgrupper, og kanskje nettopp det er SmakÅs’ største styrke.

Arrangementet virker på kort tid å ha fått et fotfeste. Dermed er det bare å ønske utstillere og arrangører ved SmakÅs lykke til neste år. 

Foto: Runa Tunheim

Ni Liv og Vazelina Bilopphøggers

Ni Liv og Vazelina Bilopphøggers

Etter å ha prøvd den mekaniske oksen utenfor Aud.Max. var både unge og gamle klare for Ni Liv. Når dørene åpnet 21:40 tok det ikke lang tid før konserten var i gang og publikum var i full sving. Ettersom konserten begynte ganske tidlig, var det god plass til å danse; men innen de fikk spilt «Må bare må» var det trangt på dansegulvet. God variasjon mellom raske og rolige sanger gjorde denne konserten fantastisk bra.

 

Innen Vazelina Bilopphøggers inntok scenen var Aud.Max. helt pakket. Under første sang ble det et problem med mikrofonen til hovedvokalisten, men dette ble fort ordnet og satte ikke bremser på festen. Det var mye allsang; spesielt på sanger som «Surfbrett», «Fem fyrer med ved» og «Traktor med henger». Lysshowet var noe helt annet denne kvelden takket være den enorme diskokula midt i taket. Når Vazelina takket for seg fikk de enorm applaus og rop om mer, og de leverte med den siste sangen «Harry Hoover». Alt i alt var det to veldig underholdene konserter med mye dans og utrolig god stemning. 

Foto: Heidi Engeland, Henrik Aulie Søvik og Nina Vold Johansen

Problematisere eller potensialisere? - Besøksforvaltning i norsk natur

Problematisere eller potensialisere? - Besøksforvaltning i norsk natur

NMBU inviterte fredag til reiselivsseminar i Festsalen. Her var både studenter fra andre læresteder og tidligere studenter invitert, samt representanter fra forvaltning og næringslivet, samtidig som det var en møteplass mellom NMBUs studenter og de der ute. Det var tydelig at de fremmøtte var svært interessert i hvor det naturbaserte reiselivet er på vei.

Seminaret var delt opp i fire deler: Nytt fra fronten, forvaltning, forskning og til slutt refleksjon og diskusjon. Det ble presentert ny forskning om nordmenns og utlendingers holdninger og forventninger til tilrettelegging i norsk natur. Også problematiseringen rundt den eksplosive økningen av turister til kjente norske destinasjoner som Lofoten, Trolltunga, Preikestolen og Skjerag ble adressert. For å sette det i perspektiv var det i 2010, 10 000 besøkende på Trolltunga og i 2016 var det 100 000 besøkende, wow! Det ble også en interessant diskusjon om hvor kassaapparatene skulle stå, for med 100 000 besøkende åpnes nye muligheter for næringslivet, og dette verdigrunnlaget potensialiserer en helt ny måte å drive det norske naturbaserte reiselivet på. Alt i alt var det et svært interessant seminar som gjør meg spent på utviklingen innenfor ferdsel i vår høyt elskede, norske natur.

Tekst: Ingeborg Høiaas

Foto: Heidi Engeland

Ås' best farmer

Ås' best farmer

The best Ås-farmer was going to be crowned. At Storebrand 2.00 PM, the UKEteam was ready to hold the competition, and the elite ofÅs’ farmers slowly began to show up.

Each competitor farmer had to test their raw skills. That involved tasks such as making a knife out of a piece of wood in only 10 minutes, and for instance a shooting practice. For the latter, I wondered if some of them were imagining wild wolves threatening their sheep while pointing their gun towards those empty beer cans. Among other challenges, they also tested their sharp mental performance on the agricultural quiz.

The levels of performance definitely varied among the participants, and because, in Norway, we are all considered winners …. no one is a loser! While there were scores of hammering a huge nail in only 6 punches, others managed the same task in 90 + attempts…

Great job to all the participants, Norge trenger bonden! 

Margie Maria Mijares Gonzalez

Photo: Amanda Løvstad and Øda Jørgensen