Foto: Bendik Hassel

Foto: Bendik Hassel

Tekst: Jon Eskild Sæther

Etter flere dager med høy partyfaktor og glede på Samfunnet i Ås, var det på tide å gire ned mange hakk i form av en mer alvorspreget Internasjonal festdag i Ås kulturhus, lørdag formiddag. Internasjonal festdag er et familiearrangement i samarbeid mellom Ås internasjonale kultursenter, Kulturskolen i Ås, miniUKA, Ås kulturhus, Refugees Welcome to Ås og Bjørnebekk asylmottak.

Det var en imponerende spennvidde i programmet i løpet av dagen: Korsang fra Ås barne- og ungdomskor og Sangkoret Noe Ganske Annet, diverse band og grupper, workshops med joik og beatboxing, danseopptreden med gruppa «Shqiponjat», klesbytting, fotoutstilling og ansiktsmaling for barn.

Tema for årets festdag var «Sang og fellesskap». Ås kommune er en mangfoldig kulturell kommune som har tatt imot flyktninger fra flere forskjellige steder. Det fine med musikk er at man kan kommunisere på tvers av språk og kultur, og det kan brukes som et bindeledd for å forene mennesker med ulik bakgrunn. I tillegg til den tragiske skjebnen mange mennesker opplever på flukt, fokuserer dagen i dag på at det tross alt finnes håp og glede i all elendigheten. Fotoutstillingen «Øyeblikk av Gleder Nordover!» sammen med nedtonet og stemningsfull musikk danner en fin helhet og tid for ettertanke. Muligens ikke det morsomste arrangementet under denne miniUKA, men blant de viktigste.

Foto: Bendik Hassel og Ingvill Handegård Eikelund