Unik frokostopplevelse

Den 22/10 stilte UKA i Ås til vennskapsfrokost i Ås arbeidskirke for å invitere flyktninger og lokale til kommende UKEarrangementer, som den internasjonale matfestivalen neste søndag.

Vennskapsfrokosten var arrangert av Vestby og Ås Røde Kors Ungdom i samarbeid med TINE, som i forbindelse med TV-aksjonen «Sammen får vi hjelpen helt frem», sponser frokoster på asylmottak over hele landet. Målet er å ha en møteplass for asylsøkere og lokalbefolkning.

UKA kom til dekket langbord med tradisjonell norsk frokost i hele kirken. Kulturutveksling stod høyt på agendaen. I tillegg til den norske frokostmaten ble vi også servert et festmåltid av en stolt syrisk kokke fra Bjørnebekk asylmottak. Hver matrett ble presentert på arabisk og engelsk til hele salen. Ved nærmere samtale med kokken viste det seg at hadde blitt kokkelert på kjøkkenet i hele tre dager!

Nordmennene som var på frokosten var ikke redde for å prøve ny mat. Mye av den norske maten forble urørt, mens de Syriske serveringsfatene ble raskt tømt!

Det var et trivelig arrangement hvor nye bekjentskap ble stiftet og kjærligheten for mat ble delt. UKA så igjen mange kjente fjes fra språkkafeen ved Bjørnebekk asylmottak og skygget ikke unna fra å lære mer arabisk. Vi kan nå med stolthet legge til «Fle fle» i vårt vokabular, som betyr paprika. Vi fikk også øye på flere UKEgensere på arrangementet, som har blitt donert til Røde Kors Ungdom og deres arbeid med flyktninger ved en tidligere anledning.

Det var masse mat til overs, men ingenting gikk til spille. Ingen gikk tomhendte hjem – men med fulle mager og med nye bekjentskap i bakhånden.

Tekst: Pernille Fån

SmåkÅs - Bærekraftig mat for fremtiden

Aleksander Heen

«Hvordan kan teknologi gjøre matproduksjon bærekraftig?» er spørsmålet som tas opp av mat- og teknologifestivalen SmakÅs, i det som kanskje er Norges første og eneste arrangement av sitt slag. SmakÅs er et tverrfaglig samarbeid mellom Ås kommune og forskningsmiljøene ved campus, og arrangeres under UKA i Ås.

Besøkende til SmakÅS fylte Ås sentrum denne lørdagen, alt i alt må det ha vært minst et par tusen innom får vi opplyst av en medarrangør. Det er god stemning på matmarkedet i sentrum, der rundt 60 deltagere har stilt med boder og aktiviteter. Her tilbys alt fra kortreist, økologisk mat, til gresshoppe og 3-retters insektsmeny.

Rundt Makers Market, i samarbeid med Eik Idéverksted, finner vi droner og 3D-printer, samt lovende teknologiprosjekter som automatisering av matvareproduksjon ved landbruksroboten Thorvald, geotagging av marint avfall ved Trash Tag, og kretsløpsbasert dyrking av planter ved Aquaphonics – et konsept basert på naturlig, sirkulær distribusjon av næringsstoffer.

Fra jord til bord er et underliggende tema for SmakÅs. Programmet setter lys på hvordan maten dyrkes til den endelig kommer på bordet. Konsepter som mat direkte fra bonden minsker avstanden mellom produsent og konsument. Vi får se nye teknologier. Det holdes kokkeshow og ulike foredrag, samtidig som barn får være med å hilse på kyllinger, eller lære hvordan en sau klippes. Festivalen appellerer til folk i alle aldersgrupper, og kanskje nettopp det er SmakÅs’ største styrke.

Arrangementet virker på kort tid å ha fått et fotfeste. Dermed er det bare å ønske utstillere og arrangører ved SmakÅs lykke til neste år. 

Foto: Runa Tunheim