Mandags var UKAs Miljødag, ogpå Vitenparken kunne man høre Kristin Halvorsen, direktør i CICERO og tidligere SV-politiker, holde foredrag om fremtidens nullutslippssamfunn.

Det var god stemning i lokalet og flere benyttet anledningen til å spise fra Vitenparkens meny med råvarer fra lokale gårder og øl fra eget mikrobryggeri. Miljømat, rett og slett. 

Kristin la frem dagens klimasituasjon på en underholdende måte, uten å undergrave alvorligheten i dagens tilstand. Hun dro paralleller mellom dagens behov for å tenke nytt, kampen for likestilling i Norge og kom med en formaning om å ta forskerne alvorlig når de sier Norge kommer til å bli våtere, villere og varmere.

Foto: Nina Vold Johansen

Foto: Nina Vold Johansen

Hva innebærer det gode liv i et nullutslippssamfunn?

Sammen med Kristin skulle Erik Trømborg, professor ved NMBU, Oskar Aalde, student ved NMBU, Uta Gjertsen, concerned scientists, og Tor Olsen fra AF Energi- & Miljøteknikk prøve å svare på dette spørsmålet. Det var bred enighet i at vi må begynne å tenke nytt om vi skal nå de klimamålene vi har satt oss. Panelet var også enig om at tid var noe som vil bli mer verdsatt i et nullutslippssamfunn, det er mer bærekraftig å være lengre borte når vi først reiser. Litt på spøk skyter også Oskar inn «VR-briller! Om 25 år er de så bra at du ikke trenger å reise noe sted, det er bærekraftig det!»

Å se inn i krystallkulen og spå hvor vi er om 25 år er ikke lett, men det var optimisme å finne blant kveldens debattpanel. Og forhåpentligvis kan vi om 25 år reise og se verdens undere med like god samvittighet som å se dem gjennom en virtuell virkelighet.

Tekst: Ingeborg Høiaas

Foto: Nina Vold Johansen