Bayer, Bock, Ale og Pilsner. Alle er øl, men øl er ikke bare øl! Mandag kveld kunne et 30-talls heldige studenter få gleden av å pirre smaksløkene og utvide øl-kunnskapene ved å delta på UKA i Ås’Ølkurs. Tore Hage, som er utviklingssjef i Ringens, tok studentforsamlingen med på en spennende reise i ølets historie, fra den spede begynnelsen i oldtidens Mesopotamia, til dagens hippe og trendy craft beer. Tore kunne fortelle at ølbrygging i Norge i begynnelsen var forbeholdt kvinner, på lik linje med husarbeid og barnepass, men senere utviklet seg til noe som både menn og kvinner gjerne har som en fritidsyssel. De biologiske prosessene som må til for å lage et godt øl ble også nøye beskrevet, og således ble de fleste aspektene innenfor ølbrygging dekt. 

Foto: Espen Mikkelborg

Foto: Espen Mikkelborg

Etter leksjonen var det klart for det mange virkelig hadde sett frem til, nemlig å smake på øl. Med litt veiledning og forklaring kunne samtlige plutselig definere og smake forskjellen på en Ringens- og Frydenlund Pilsner. Videre ble horisonten utvidet med smaking og sammenlikning av andre og mer «eksotiske» øltyper som blant annet IPA, Weissbier og Ale. De fremmøtte så ut til å storkose seg, og kvelden ble avrundet med at kursholder Tore fikk med seg to eksemplarer av UKA i Ås’ eget øl fra Spydeberg mikrobryggeri. 

Visste du at
- En av de største pionerene innen norsk ølgjær-forskning, Dr. Johan Oluf Olsen,
valgte å ta navnet Olav Johan Sopp?
- Ølbrygging muligens er verdens eldste form for anvendt bioteknologi?
- Gjæren som brukes til ølbrygging i dag er domestisert og ikke å finne i naturen?
- Oktoberfest opprinnelig ble avholdt i oktober, men raskt ble flyttet til september fordi dagene da er lengre og varmere?
- Ølet «Lager», rett og slett har navnet sitt fra «zu lagern» eller det at ølet er lagret?

Foto: Espen Mikkelborg