Etter en fuktig og fartsfylt åpningshelg for UKA i Ås med revypremiere, Freddy Kalas og Alan Walker, var det mange som satte pris på å kunne skru ned tempoet litt, og sette seg godt til rette til en akustisk konsert i Halvors Hybel. Direkte fra Jærens fuktige rand kom Børre Bratland, også kjent som General Forsamling, til Ås for å formidle historier om fuktige byturer, kvinnesvik og isolasjon. Umiddelbart i første låt kunne jærbuens gitarspill vekke assosiasjoner Neil Youngs «The Needle and the Damage Done», hvor tematikken forøvrig er sammenliknbar med en del av General Forsamlings låtmateriale. Sangstemmen til Bratland er imidlertid av typen «særdeles mørk». Denne kombinasjonen, sammen med litt morbide og til tider morsomme tekster, skapte en artig og original opptreden. I låta «Alkohol», som er snarlik Mark Knoplers «Get lucky», skildres for eksempel alkoholens påvirkningskraft på menneskesinnet på godt og vondt. Til tross for mange tekster med mørke tema, var det også tegn til lyspunkter og optimisme, noe som skapte tekstmessig interessante låter.

Særlig de frammøtte rogalendingene så ut til å kose seg da lokale steder og områder ble omtalt, men konserten var likevel av like stor verdi for folk fra andre deler av landet. General Forsamling hadde dessuten hele tiden en god og tilbakelent kommunikasjon med publikum, og således ble det en intim og lavmælt konsert som passet bra på en Softesøndag dagen derpå.

General Forsamling er for tiden aktuell med EPen «Den som lær sist»

 

Tekst: Bendik Bjørkelo Østmoen
Foto: Heidi Engeland