UKEsjefen: Farvel, UKA!

UKEsjefen: Farvel, UKA!

Kjære alle besøkende, artister, samarbeidspartnere og ikke minst frivillige under UKA i Ås 2016,

Tusen hjertelig takk for en magisk måned på Agrarmetropolen! Det er ikke småtterier som har skjedd i Ås de siste ukene. Verdensstjerner, så vel som lokalhelter, har tatt turen innom Samfunnet og levert kulturopplevelser av ypperste kvalitet. Vi har tørt å satse, og publikum har kjent sin besøkelsestid på tross av togstreiken som rammet nøyaktig hele UKEperioden.

Det er med et litt tungt hjerte vi nå skriver november, men vi kan allerede begynne å glede oss til UKA i Ås 2018 som en helt ny organisasjon skal sette opp. Jeg håper alle som har vært en del av UKA i Ås 2016 sitter igjen med mange gode minner og bekjentskaper, og selvfølgelig at det ble ditt lengste høydepunkt. Det kommer det i hvert fall alltid til å være for meg.

UKEhilsen fra Markus Kværner

Softesøndag og softekonsert

Softesøndag og softekonsert

Søndag, og tid for stuekonsert i Halvors Hybel. For anledningen var Halvors innredet med sofaer, planter og lysestaker, som en blanding av en frodig jungel og en begravelse. Den siste dagen av UKA i Ås 2016 ble avrundet på verdig vis, og de heldige som møtte opp fikk en konsertopplevelse av de sjeldne.

Folkehelsa startet det hele med sin suggerende, eksplosive og dynamiske viserock. Det var en herlig halvtime av en konsert hvor alle i salen ble dradd inn i deres musikalske univers, godt hjulpet av en veldig flink felespiller. De spilte tradisjonelle norske folkeviser med en deilig egentolkning og vri, og som en avslutning og overgang til neste band ut, hadde de urpremiere på en politisk vise om hvaler som dør på grunn av plastforsøpling i havet. Folkehelsa ga oss en fantastisk konsert, og publikum satt sultent og ventet på mer.

Det var et scenevant band som var sist ut denne kvelden. Bandet kom rett fra Trondheim for å spille i Ås som var neste stopp på turnéen. Ohnesorg tok over scenen, og med sin spennende besetning av treblås, perkusjon, vokal og gitar, tok de oss med på en musikalsk reise hvor de fremførte folkeviser fra Russland, Spania og Tyskland, før vi landet i Norge. Dette er musikk man virkelig lytter til, og publikummet i Ås har nok aldri vært et så bra publikum som det de var denne kvelden. Perkusjonisten spilte på noe som så ut som et enormt gresskar, og blåseren skifta blåseinstrument for hver sang omtrent. Dette sammen med temposkiftene i sangene gjorde at man hele tiden var nysgjerrig på hva bandet skulle finne på. De politiske og samfunnskritiske tekstene gir bandet tyngde som de lekent spriter opp med ironiske tekster om hvor tøft det er å være milliardær, politiker og mann i dagens samfunn. Tekstene framføres med glimt i øyet av vokalist Elida Høeg. Det var en utradisjonell og spennende konsert, og da Ohnesorg gikk av scenen ble de klappet opp igjen for å ta en låt til, og det fikk vi. For en herlig avslutning på en månedslang UKE!

Tekst: Maria og Lis

Foto: Mari Foros Bjerklund

UKEinnsamlingsløpet

UKEinnsamlingsløpet

I strålende sol ble UKEhjelpas eget innsamlingsløp gjennomført lørdag 29. oktober. På tampen av en hektisk UKE møtte 8 deltakere opp, noen mer preget av gårsdagens festligheter enn andre, og løp i en hel time til inntekt for UKEhjelpas prosjekt. De oppmøtte tilskuerne heiet frem deltakerne, og noen løpere klarte til og med å anskaffe ekstra sponsorer ved startstreken. Løpet foregikk rundt parken mellom Tårn- og Urbygningen, en runde som sies å være ca 400 meter lang. Lengste løp var på hele 31 runder (1,2 mil!), og ble premiert med årskort på Tusenfryd. Mest kreative kostyme ble også belønnet, og alle deltakerne fikk deltakerpremie.

Tekst: Marte Bråtalien

Foto: Solveig Myklebust

Veronica Maggio and Oslo Ess - The Great Final

Veronica Maggio and Oslo Ess - The Great Final

On Saturday we celebrated the great final of UKA. Both Veronica Maggio and Oslo ESS performed on full venues, and it felt like the whole city of Ås and beyond were at Samfunnet where the longest highlight came to and end.

The night opened in Aud.Max where Veronica Maggio and her funky band played. Her performance varied between powerful and dancy, to more relaxing with soft love songs. The Swedish girl really knows how to move Norwegian crowds.

After Maggio’s concert, Oslo Ess started to play in Festsalen. It was almost impossible to move around, but that didn't stop anyone from dancing to the rhythm of their punk rock. During this performance the crowd went from dancing with discrete movements and singing along, to crazy head bangs and dancing on their friend's shoulders.

We all know that we are not supposed to go to concerts only for the most famous hits, but both Veronica Maggio’s “Jag kommer” and Oslo Ess' “Amerika” made the crowd go crazy. Everyone overtook the lead singer’s voice and it was like the band played only for the audience to perform the songs.

As UKA promised us, we stayed on our longest highlight the whole time. Now it’s time to rest for some days and then catch up with… oh yeah. Studies!  Good luck with that to all of us.

Margie Maria Mijares Gonzalez

Photo: Christine Blix, Erik Røstad, Jorunn Bakke Johannessen and Kari Helena Kvandal

Postgirobygget og Bergan leverte

Postgirobygget og Bergan leverte

Samfunnet var fullsatt da Postgirobygget og Julie Bergan besøkte Ås fredag, UKAs nest siste dag. Først ut var Postgirobygget, som leverte som forventet med god stemning og full allsangfaktor. Gamle og gode slagere som Idyll, Luftmadrass, Solskinnsdag og Bohemen leve fikk Aud.Max. til å svare med begeistret dansing og trampeklapp. Det ble to ekstranummer, og alt tydet på at de gamle Trondheims-studentene koste seg med å være tilbake på Ås.  

Julie Bergan bød på en ganske annen musikksjanger, men stemningen holdt seg like høy i Festsalen som i Aud.Max. tidligere på kvelden. Bergan spratt rundt på scenen og fikk også publikum med på dansinga. Sceneshowet var underholdende, og artisten selv hadde god kontakt med tilhørerne gjennom konserten. Publikum fikk høre et utvalg av gamle og nye låter som til slutt ble avrundet med hiten ”Arigato”, som fikk stemningen til å gå i taket. 

Foto: Christine Blix, Johanne Grøndahl Klausen, Maria Langhelle og Oda Jørgensen

3000 meter (s)øl

3000 meter (s)øl

176 ivrige løpere stilte fredag opp for å delta i Ås' viktigste idrettsarrangement: den beryktede 3000 meter øl på Storebrand. Dette er som kjent et løp som krever god fysikk, stort magevolum og god taktikk med tanke på alkoholkonsum. Foreningsfolk og andre stilte opp i sine vakreste sportsantrekk og stemningen var upåklagelig, tross visse viste tilløp til nervøsitet.

Løpet ble gjennomført i god stil, selv om det så ut til å holde hardt for mange av deltagerne. En av disse var Lærken HvorvardudajegstjAlvin som til UKEavisa trist fastslo: ”Jeg har endelig innsett at kroppen min ikke er laget for dette”. Han ble senere observert liggende i fosterstilling i gresset og det er usikkert hva utfallet ble.

En som tydeligvis er skapt for å kombinere løping og alkoholinntak er Kristin Sandeggen. Denne spreke hunkatten har allerede en seier fra dameklassen, og dro likegodt til for å vinne enda en gang, denne gangen i herreklassen. UKEavisa tar imponert av seg hatten og gratulerer.

Som vanlig ble det konsumert usunne mengder øl, tilbakelagt mange kilometer i forskjellige hastigheter og ”spyttet” etter alle kunstens regler. Nok en vellykket 3000 øl kan dermed skrives inn i historiebøkene.  

Astrid F. Rasmusse

Foto: Ingvill Eikelund, Kirsti Henriksen og Oda Jørgensen

NM i lovkasting

NM i lovkasting ble avgjort etter 77 kraftfulle kast foran Urbygningen på Ås. I herreklassen lå det an til delt seier med lengde 25 m. For å avgjøre en endelig vinner ble det for første gang i historien arrangert en duell, der de to skulle kaste side ved side. Duellen førte imidlertid til ny bestelengde på 27 m, og Even Stokke gikk dermed av med seieren tett fulgt av Martin Reigstad. Dameklassen hadde god deltagelse, og ble vunnet av Ina Kristine Rykkelid med meget sterke 16,5 m, som dermed også gikk forbi bestemann i ansattklassen, Håvard Steinsholt, med en halvmeter.

Resultatliste NM 2016

Herrer:
Even Stokke, 27 m
Martin Reigstad, 25 m
Hans-Kristian Hartvig, 20,5 m

Damer:
Ina Kristine Rykkelid, 16,5 m
Tina Torsnes. 14,5 m
June Kvandal, 12 m

Tryllekunster og Quizfinale!

Tryllekunster og Quizfinale!

Magien inntar Aud.Max.

Det er torsdag og Daniel Larson har tatt med seg sine tryllekunster til Aud.Max. Mens vi venter på å komme inn er vi litt usikre på hva vi skal forvente av showet, kan han klare å lure oss? Vil vi få se noe vi ikke har sett før? Spente setter vi oss ned. Daniel trer frem iført en svært glitrende dressjakke en tryllekunstner verdig, og starter showet med et korttriks. Han får god kontakt med publikum, men jeg kan ikke si at korttrikset overbeviser i noen stor grad. Kanskje var det akkurat det som var meningen, for i neste triks får han en i salen til å låne seg en hundrelapp som på spektakulært vis dukker opp igjen inne i kjernen på et tilsynelatende urørt eple. Nå hadde han fått oppmerksomheten vår, og resten av showet var av god kaliber med lett humor og stilige triks som vi fortsatt ikke har funnet helt ut av. Alt i alt en gøyal affære som er perfekt for barn - og enda bedre: det får deg til å føle deg som et barn igjen!

Foto: Ingvill Eikelund

Quizfinale!

I løpet av UKA har det blitt avholdt flere quizer og i kveld var det duket for den tredje og siste UKEquizen. Aud.Max. var fullsatt og det lå forventninger i luften. Hvem skulle stikke av med den gjeve sammenlagtseieren? Quizmasterne hadde også denne gangen satt sammen en god kombinasjon av trivielle og ikke fullt så trivielle spørsmål - hva står f.eks. http for? Hva er det mest populært å ha på pizzaen i Australia?  (Svar: egg). Hvor stammer ordet Mafia fra? Etter at poengene var talt opp fikk de tre lagene med flest riktige svar komme opp på scenen. På tredje plass kom «Big Hero 5», og på delt første plass fant vi «Serious quizznes» og «Grab’em by the quizzy». Til slutt måtte det kåres en endelig vinner og etter en duell hvor dagens NM i lovkasting var tema, stakk «Serious quizznes» av med seieren. Vi trenger ikke å synes synd på «Grab’em by the quizzy» av den grunn, det var nemlig de som gjorde det best sammenlagt og fikk med seg det ærefulle vandretrofeet hjem: UKAquiz trefjøla!  Det betyr at «Grab’em by the quizzy» snart skal bli gravert inn i rekken med tidligere UKAquiz-vinnere. Gratulerer!

Tekst: Ingeborg Høiaas

Foto: Randi Mæhlum

UKEauksjon og UKAlarm

UKEauksjon og UKAlarm

Av Aleksander Heen

UKEauksjon

Onsdag 26. oktober sto UKEauksjon og UKAlarm på programmet. UKEauksjonen har blitt et fast innslag under UKA, der kreative salgsobjekter og tjenester auksjoneres bort til støtte for UKEhjelpa og WWF. Festsalen var fylt til randen denne kvelden med ivrige auksjonsdeltagere og besøkende som var møtt opp for å beskue begivenheten, da UKEauksjon kan være relativt underholdende. En auksjonarius i topp form holdt kontroll på verditaksering og innkommende bud, og studentforeningene stilte villig opp med egne sprell.  Som avslutning fikk vi et stunt fra årets UKEsjef som stilte opp med hårfjerning ved bruk av Gaffa-tape, og en blanding av latter, sympati og skadefryd bredte seg i salen…

Foto: Runa Tunheim

 

UKAlarm

Oslos by:Larm er et velkjent konsept for den som er glad i musikk. Under UKAlarm inntar universitetets musikkmiljø scenen i Halvors hybel, og konseptet fungerer som en arena for lokale musikere som får en sjanse til å sjarmere publikum. Årets line-up inkluderte fem band, der første artist på scenen var Sigrid Elise Fossan med band. Sigrid ga oss en rekke egenproduserte låter i pop-country sjangeren, og avsluttet med et respektabelt cover av Adeles Rolling in the Deep. Vokalen sitter godt, og bandet låter tight. Lekne keys og stødige basslinjer preger lydbildet.

Young Cisto ga oss et fyrverkeri av en Hip Hop-prestasjon. Gruppa består av to unge rappere med en moderne, internasjonal sound, der låtene fremføres over backing tracks. Et slikt konsept kan lett falle gjennom, men gutta leverer med gode vokalprestasjoner og bra flow. Linje på linje serveres på løpende bånd, og Halvors hybel blir for et øyeblikk underground. Det låter kult.

Like a Great Big Sexy Genius, eller LABSG, leverte ekte rock med hardtslående gitarer og rytmisk grunnfjell. Lydbildet bærer preg av klassisk rock og moderne alternativ. Bandet gir av seg selv, og har publikum med. En coverlåt av Wolfmothers Joker and the Thief drar ut i improvisert jam, og fremføres med god overbevisning.

Tylle og Bleksprutene er et nytt bandkonsept i alternativ-land. Bandet kommer på scenen ikledd masker, og vokal fremføres som historiefortelling, iscenesatt med en dyster bakgrunnsvideo. Bleksprutene har funnet en meget interessant sound med hjerteskjærende fiolin og fiolinbue på gitar. Det er lett å dra referanser til Sigur Ros, men dette er ikke musikk du hører på Discovery Channel – det er V for Vendetta.

Kvelden avsluttes av et kjent Ås-band; Fri Fjær. Gruppa spiller Ska-punk, med blåsere og rocka gitar. Det mangler ikke på entusiasme fra bandet, med opptil tre vokalister i sving. Fanskaren roper på mer, og det går slag i slag frem til stengetid.

 

Foto: Henrik Aulie Søvik

Avbrekk med meditasjon

Avbrekk med meditasjon

I demokratitimen 26.oktober ble det avholdt meditasjonskurs i regi av Lena J. Kallander, som har drevet med healing og meditasjon siden 2002. Vi ble introdusert til 3 avslappende pusteøvelser, fikk råd om hvordan hverdagen vår kan bli mindre stressende og hvordan vi kan bli flinkere til å lytte til egne behov. Øynene våre ble mer og mer salige i løpet av kurset og vi ble gjort oppmerksomme på energien rundt oss i rommet. Vi fikk virkelig senket skuldrene og tatt en pause fra skoledagen.

Foto: Maria Braaten Langhelle

Foto: Maria Braaten Langhelle

Etter kurset tok jeg en prat med to av deltakerne, Karen Melhus Sjølli og Kaja T. Wivestad.

«Har dere vært borti meditasjon før?»
«Ja, litt. Meditasjon kan jo være mye forskjellig. Man kan se på det som noe veldig spirituelt, men det kan også være en jordnær måte å roe ned på. Det gjelder bare å finne tid til det i hverdagen, men vi syns ikke det skal tvinges på. Det er fint å bruke meditasjon til å «tune in» og få litt rotfeste, for å bli mer bevisste på nuet. Oi, nå hørtes det veldig alternativt ut her» ler de.

«Hvordan føler dere dere etter kurset?»
«Veldig avslappet. Det var behagelig med guidet meditasjon, og så var det fint å meditere i fellesskap. Det føles godt i hele kroppen!»

Deltakerne går tilbake til forelesninger og dagens gjøremål - men med litt roligere pust og fine meditasjonsøvelser i bakhodet.

Tekst: Karoline Bjørnaal

Foto: Maria Braaten Langhelle